Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands svenska metodistkyrka utreder sexuella övergrepp mot barn

Från 2013
Uppdaterad 28.04.2013 20:57.

En utredning om sexuella övergrepp mot barn har inletts vid Finlands svenska metodistkyrka.

De sexuella övergreppen misstänks ha skett under metodistkyrkans läger och församlingsverksamhet från 1960-talet till 1990-talet.

En man pastor inom kyrkan utpekas som skyldig. Mannen avled ifjol och på grund av hans hälsotillstånd kunde han inte höras före sin död.

Kyrkan tillkännagav det här vid församlingarnas gudstjänster i dag.

Kyrkans biskop Christian Alsted uttrycker sin djupaste medkänsla för de barn och unga, som blivit utsatta för sexuella övergrepp, och med deras familjer.

- Vi har ingen överblick om hur många offer det kan röra sig om. Det hände för länge sedan då man inte var lika uppmärksam på försiktighet inom barn- och ungdomsarbete, säger biskop Christian Alsted.

Övergreppen har bland annat skett i samband med bastubadande, då det har förekommit ihärdigt tvättande. Det har också varit fråga om kyssar.

De första fallen blev kända år 2010 och polisanmäldes av kyrkan. Förundersökningen ledde ändå inte till vidare åtgärder. Nu anlitar metodistkyrkan utomstående experter för att gå vidare i fallet.

- Jag tror att många kommer att bli förvånade över det här, det kommer som en obehaglig överraskning för många. Många kommer att fråga sig hur något sådant här kan hända på ett tryggt ställe vart de har skickat sina barn, och hur sådant här kan hända inom kyrkan, säger Alsted.