Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Metodistkyrkan chockad över misstankarna om övergrepp

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:53.
Metodistförsamlingen  Vasa.
Bildtext Arkivbild av metodistförsamlingens hus i Vasa.

Andreas Elfving är ordförande för församlingsrådet i Ingå svenska metodistförsamling. Han kommenterar den utredning som pågår angående misstanken om sexuella övergrepp mot barn inom den svenska metodistkyrkan.

- Jag är chockad och väldigt ledsen över det jag får höra. Det viktiga nu är att de som har mått dåligt och har lidit ska ges möjlighet att söka hjälp och få den hjälp som de kan få, och att kyrkan står till tjänst på alla sätt som man kan. Kyrkan upplever att man har ett ansvar för det som har skett, säger Andreas Elfving.

Vet du hurudana övergrepp det är frågan om?

- Det som har framkommit i media är den enda uppfattning jag har. Som jag ser det har det varit på gränsen till det oacceptabla och sedan har man också fått höra att det skulle finnas grövre fall, men det känner jag inte till mer än vad jag har hört.

Varför har tystnaden varit så lång i den här frågan?

- Jag har varit aktiv i hela mitt liv och det här kom också som en chock för mig. En del av förklaringen är väl att de som har blivit utsatta inte har reagerat av olika orsaker, och det kan man förstå. Det är inget som ska läggas på dem, men det är så jag har uppfattat det. Folk har helt enkelt inte känt till det.

Det gjordes en utredning redan år 2010, och den ledde också till en polisanmälan - men den förföll. Hur tolkar du det här?

- Jag känner inte till mera än det som jag har läst nu och jag antar att eventuella brott som har begåtts är preskriberade. Det ligger ju ganska långt tillbaka i tiden, och det är så jag tolkar det - att polisen lägger ner undersökningen. Min andra tolkning är att man inte har hittat bevis för att någonting har skett.

Varför är det så svårt att utreda och åtgärda sådana här saker inom en församling?

- Jag vet inte om det är svårare inom en församling än någon annanstans. Församlingen består ju av helt vanliga människor från alla olika bakgrunder. Jag uppfattar inte att det skulle finnas svårigheter, det är information som inte nått någon som skulle ha vidtagit åtgärder. Jag tycker nog att min kyrka gör helt rätt och går ut tydligt och kraftigt och säger vad man vet. Man uppmanar folk att söka hjälp där det finns behov.

Den person som i pressmeddelandet utpekas som skyldig till övergreppen har avlidit. Vad har det här för betydelse för att utredningen nu kommer igång på nytt?

- Jag vet inte om det har någon betydelse. Det kommer inte fram i hur proceduren har gått framåt. Det är beklagligt att personen är avliden och inte kan höras. Det gör ju att många frågor förblir obesvarade, åtminstone från den här personens sida, och det är ju beklagligt.

Vad händer nu?

- Det vet jag inte. Jag hoppas att om det finns människor som har lidit av sina upplevelser, att de tar kontakt med endera kyrkan eller får professionell hjälp, och att de den vägen kan bearbeta det som har skett och komma vidare i sina liv.

Vad tror du att det här får för följder för församlingens arbete i Finland?

- Det är svårt att säga, men jag vill understryka att vi inom metodistkyrkan är helt vanliga människor som är lika chockade och upprörda som alla andra. Vi tänker tillbaka på våra egna positiva erfarenheter och jag kan inte förstå att något sånt här har kunnat förekomma. Jag hoppas att människor ser den ärlighet vi har i det uppsåt vi nu för fram och det vi vill göra.

Länkar:
"Jag är inte så hemskt förvånad"
Finlands svenska metodistkyrka utreder sexuella övergrepp mot barn
Laestadianer repar sig efter incestskandalerna
Påven fördömer sexuella övergrepp
Nokia-missios ledare åtalas för sexuella övergrepp
Sverige ersätter fosterbarn som utsatts för övergrepp