Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Jag vill ge kraft åt andra"

Från 2013
Uppdaterad 29.04.2013 22:07.
Bildtext Anna Strömberg

I realityserien Djungelns drottning (Viidakon tähtöset) krälar Anna omkring i lera, äter maskar och gör sitt allt för att vinna tävlingen och kamma hem vinsten på 30 000 euro. Kamerorna följde tävlingsdeltagarna dag och natt.

Tio kvinnor (och en man) i djungeln kan inte leda till annat än till gräl. Varför vill man gå med i ett sådant program?

- Jag gick med för äventyrets skull, för att få en livsupplevelse och för att vinna tävlingen. Jag var nog en av de snällare där, säger Anna.

Anna säger att hon inte i tävlingssituationen tänkte så mycket på hur hon såg ut eftersom hon var så inriktad på tävlingen just då. Efteråt kan hon haja lite till när hon ser sin bak lysa i tv-rutan.

Hon är van vid publicitet från sitt år som Miss Finland för tio år sedan. Skiljer sig den här publiciteten från den hon upplevde då?

- Då var det frågan om mig som person, nu är den relaterad till programmet. Annars är det ganska lika, en hel del intervjuer.

Anna har också fått publicitet för en helt annan, mycket mer tragisk, sak - nämligen familjevåld. Varför fattade Anna beslutet att gå ut och berätta om det?

- Alla visste ju redan om det eftersom vi bor i en liten stad. Jag tänkte också att det kanske kan ge krafter till någon annan i liknande situation att kämpa sig ur det och gå vidare.

I Annas fall blev det ett lyckligt slut. Det tog en tid att få tillbaka förtroendet, att bygga upp allt från noll, men nu är allt bra igen.

Intressant är hur mycket åsikter folk har om andras liv, hur främmande människor anser sig vara experter på andras situation. Framförallt på nätet där man kan skriva anonymt. Det råkade Anna också ut för. Hon fick en massa råd och kommentarer av helt främmande människor. Personer som hon aldrig sett eller pratat med.

- Det viktigaste för mig är att min familj, mina nära och kära, vet hur det ligger till.

Många personer har kontaktat henne och berättat sin historia för henne. Ofta döljer de vad de varit med om, de vågar inte berätta. Också i kändisvärlden förekommer mycket familjevåld, men det talas inte alltid om det.

De övriga gästerna i Bettinastudion var Annika Cleo, som är aktuell med en ny skiva baserad på finlandssvenska dikter och Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne.

Programmet kan ses på Arenan.