Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag är inte så hemskt förvånad"

Från 2013
Uppdaterad 29.04.2013 16:44.
samtal om livet, radio vega
Bildtext Jan-Erik Andelin. Arkivbild.

Metodistkyrkan gick ut med ett pressmeddelande om misstankarna om sexuella övergrepp under veckoslutet. För en del församlingsmedlemmar kom det som en chock - för andra var det väntat, säger Jan-Erik Andelin, aktiv inom metodistkyrkan.

- Jag är inte så hemskt förvånad. Det har ju utretts tidigare och stannat av. Kanske främst för att de människor det berörde inte ville föra det vidare. De tyckte att det var viktigt att den här informationen fanns till kyrkans kännedom, men de ville inte föra det vidare. De berörda känner sig nästan kränkta på nytt när det här kommer upp i detalj i offentligheten och i media.

- Jag har hela tiden tyckt att det här borde utredas med en större energi än vad som hänt. Det förvånar mig inte att det nu har dykt upp nya fall. Bland många metodister som jag talat med de senaste dagarna så är reaktionen den samma - att det var inte så förvånande.

Hurudana övergrepp är det frågan om i de nya fallen?

- Det vet jag inte. Det jag känner till har redan redovisats i pressen, vad eventuella allvarligare fall handlar om vet jag inte. Det är också barmhärtigt mot dem som har varit med om det att inte gå så in i detalj, det tror jag inte hjälper dem.

Personen som misstänks för övergreppen har avlidit - vad har det här för betydelse för att utredningen nu har kommit igång på nytt?

- Det har inte så stor betydelse, tror jag. Så vitt jag vet konfronterades personen med de här anklagelserna medan han levde, men han var så pass gammal och oförmögen att ta itu med frågan att det inte blev så mycket av det. Nu kan han naturligtvis inte längre förklara eller försvara sig.

Barn och docka


Det är nu två religiösa grupper i Finland som på kort tid har utrett misstankar om sexuella övergrepp inom sina församlingar - laestadianerna och metodisterna. Vad är det här ett tecken på?

- Det är väl ett tecken på att inom små organisationer så finns det en risk att man tycker att organisationen går före problemen. I övrigt utmålas ofta små rörelser som om de var väldigt upptagna med frågor som gäller sex, men det kan jag säga med gott samvete att så inte är fallet. Det som skett handlar om en person och hans läggning, det finns ingen ideologi bakom det hela.

Vad händer nu?

- Jag har själv blivit ombedd att vara med i en arbetsgrupp som ska hitta en utredningsperson. Kyrkan har beslutat att det här inte längre kan utredas av oss själva utan det bör utredas av en expert och en person utanför kyrkan.

Vad får det här följder för verksamheten i Finland?

- Det är svårt att säga. Det finns metodister som aldrig har vetat om det här, och inom några år finns det metodistpräster som inte ens var födda när det här skedde. Så det är frågan om ett generationsskifte. Livet i kyrkan går vidare.

Hur reagerar du själv?

- Jag reagerar med besvikelse på att de som har haft ansvar för att utreda det här har jobbat ganska långsamt. Jag tycker att man borde ha agerat mycket snabbare när de första fallen kom fram. Det blev inte gjort, och jag upplever att man inte nu heller har en helhetsbild över hur omfattande det kan vara.

Länkar:

Metodistkyrkan chockad över misstankar om övergrepp
Finlands svenska metodistkyrka utreder sexuella övergrepp mot barn
Laestadianer repar sig efter incestskandalerna
Påven fördömer sexuella övergrepp
Nokia-missios ledare åtalas för sexuella övergrepp
Sverige ersätter fosterbarn som utsatts för övergrepp