Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alphonsine skickas till osäkert Rwanda

Från 2013
Uppdaterad 02.05.2013 12:56.
Bildtext På torsdag skickas Alphonsine Uwizeyimana tillbaka till Rwanda. Hennes bror Sixtbert Musangamfura får stanna i Åbo.
Bild: Yle

För fem år sedan flydde Alphonsine Uwizeyimana och hennes dotter Laurette från Rwanda. Alphonsine stöder landets oppositionsparti FDU-Inkingi och tvingades därför fly från sitt hemland.

På torsdag skickas hon och tioåriga dottern Laurette tillbaka till Rwanda eftersom finska myndigheter anser att risken är liten att Alphonsine blir fängslad i hemland. Polisen hämtar mamman och barnet från mottagningscentralen i Pansio i Åbo klockan tre på natten.

Alphonsine själv liksom hennes bror Sixtbert Musangamfura och Amnesty International tror däremot att Alphonsine med största sannolikhet kommer att bli fängslad.

Ifall Alphonsine blir häktad och sedemera fängslad är risken stor att Laurette hamnar på gatan eftersom de inte har några släktingar kvar i Rwanda. Sixtbert och deras två övriga syskon har alla uppehållstillstånd i Finland och Sverige.

Man har från finländskt håll ansökt om att få skicka Alphonsine till Uganda där hennes två söner och man är på flykt, men de Ugandiska myndigheterna vill inte ta emot dem.

Församlingen försöker hjälpa

S:t Marie församling i Åbo skyddar Alphonsine och Laurette för tillfället men man kan inte hindra polisen från att hämta familjen på torsdag.

Församlingen har vädjat till myndigheterna att ändra sitt beslut och man har också försökt göra fallet till en barnskyddsfråga, men utan framgång. Församlingen anser att man inte i enighet med FN:s barnkonvention får skicka ett barn till de förhållanden som råder i Rwanda. Laurette går för tillfället i finsk skola i Åbo och talar flytande finska.

På måndag skickade församlingen en vädjan till president Sauli Niinistö om att skjuta upp utvisningen av Alphonsine och Laurette.