Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Schweiz begränsar arbetsinvandring från EU

Från 2013
Uppdaterad 30.04.2013 07:35.
Bildtext I dag bor omkring 1,2 miljoner EU-medborgare i Schweiz
Bild: Yle

Schweiz vill begränsa EU-medborgares rätt att få arbetstillstånd i landet. Från att tidigare ha haft en så kallad ”ventilklausul” för de östeuropeiska EU-länderna, sätter man nu upp begränsningar för alla EU-medborgare.

– Det här är en viktig signal till alla arbetssökande inom EU. Vår arbetsmarknad är inte helt öppen för alla, säger den schweiziska justitieministern Simonetta Sommaruga.

Och för att arbetsmarknaden ska slutas ännu mer, reglerar man genom att begränsa de fem år långa arbetstillstånden. De nuvarande begränsningarna, som har gällt östeuropéer, fortsätter att gälla från och med den första maj och från om med juni beviljar man bara ett begränsat antal tillstånd för arbetssökande från de 17 så kallade gamla EU-länderna.

– Regeringen vill göra det helt klart att vi tar schweizarnas bekymmer på fullt allvar, fortsätter justitieminister Sommaruga.

Hon hänvisar till att många schweizare klagar på bland annat bostadsbrist och allt högre boendekostnader på grund av invandringen. I dag bor omkring 1,2 miljoner EU-medborgare i Schweiz och varje år kommer 60 000 - 80 000 till.

Kritik från många håll

Kritikerna tror ändå inte att strömmen av inflyttare kommer att minska i och med de nya reglerna, bland annat därför att de kortare, ett år långa arbetstillstånden beviljas som tidigare.

Enligt avtalet om rörelsefrihet mellan EU och Schweiz har landet rätt att införa begränsningar ifall inflyttningen överskrider vissa uppgjorda gränser. EU har i alla fall via sin utrikeschef Catherine Ashton kritiserat det schweiziska beslutet.

Och kritik kommer också från det schweiziska näringslivet.

– Vi har haft en stark ekonomisk tillväxt tack vare inflyttningen. Det är klart att det finns avigsidor, men problemen måste lösas på annat sätt, säger arbetsgivarpresidenten Thomas Daum till den schweiziska radion.

– Vi har utan tvekan rätt att införa begränsningar, men vi måste då också vara beredda på en viss bitterhet från EU-håll, fortsätter Daum. Den nuvarande lösningen är i vilket fall som helst tillfällig. I maj 2014 är det enligt avtalet med EU slut på alla begränsningar.