Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hamnbassängen snart muddrad - nu tar man i tu med farleden till Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 30.04.2013 07:58.
Mudderverk i Jakobstad
Bildtext Mudderverk i Jakobstad (arkivbild)

Hamnbassängmuddringen som inleddes i Jakobstad förra sommaren kan avslutas under det här året och farledsmuddringen inledas. Så ser åtminstone planerna ut i dagsläget.

Farleden skall fördjupas till 11 meter och det projektet kommer att ta två muddringssäsonger. En miljon ton material skall flyttas ut till dumpningsområdet nordväst om Kallans fyr.

Alla tillstånd är klara för dumpningen till havs.
- Läget ser ganska bra ut just nu säger hamndirektör Kristian Hällis i Jakobstad.

Hällis diskuterade med muddringsentreprenören Wasa Dredging på måndagen.
- Det finns inget avtal om tidtabell ännu men det ser ut som om vi skulle kunna börja muddra i juni och fortsätta med en Hopper, en form av sugmudderverk, säger han.

Det är ännu inte helt klart om hamnbassängen blir klar under det här året, men det borde den bli enligt de avtal som finns, säger hamnnämndens ordförande Ingmar Sjöblom. I avtalet finns en vitesklausul i storleksordningen en kvarts miljon euro inskriven om projektet inte är färdigt i tid. Hällis säger ändå att det alltid är en fråga om förhandlingar i sådana fall.

Hamnprojektet i Jakobstad består av tre delar. Hamnbassängen skall fördjupas till elva meter, likaså farleden in till hamnen och dessutom skall en förstärkning av den så kallade Laukko kajen ske.

Hela satsningen går löst på långt över 20 miljoner euro. Statens andel i form av farledsmuddringen utgör drygt hälften av summan.