Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska teatern kritiseras för uselt samarbete

Från 2013
Bildtext Svenska teatern kritiseras för dåligt samarbete med fria teatergrupper.

Svenska Teatern kritiseras för att utnyttja skådespelare och visstidsanställda under produktionen av Kristina från Duvemåla. Nu får Svenska teatern även en känga för att inte ha ett juste samarbete med fria teatergrupper. Teaterchefen förstår inte problemet.

Skådespelare från fria teatergrupper är arga över att det är så ofördelaktigt för dem att samarbeta med Svenska teatern. Utomstående grupper har inte råd med de höga hyrorna, de är tvungna att ta för stora risker och teaterchefen verkar ointresserad av produktionerna.

- Det är helt omöjligt för fria teatergrupper att samarbeta med Svenska teatern. Man måste betala så pass höga hyror att grupperna går på minus, berättar en skådespelare som vill vara anonym.

Enligt flera grupper har Svenska teatern inte tidigare begärt hyra och ofta också bidragit med någon från personalen. I gengäld har Svenska teatern fått en del av biljettintäkterna.

- Jag tror inte att de är intresserade av att samarbeta med fria grupper. Förr gick det bra så länge det innebar att produktionen inte gick på förlust. Nuförtiden vill de gå med vinst, säger en annan skådespelare som också väljer att vara anonym.

Enligt skådespelarna är Svenska teatern viktig, eftersom det möjliggör att de fria grupperna får uppträda för Svenska teaterns publik och publiken får se teater de ofta inte vet att existerar.

Teaterchefen ser inte ett problem

Johan Storgård, chef för Svenska teatern, förstår inte kritiken. Enligt honom finns det inga öronmärkta pengar för fria teatergrupper och utrymmena har inte varit gratis.

- Jag vet inte vad du syftar på, men det är klart att om man kommer till en teater så har man antingen med sig någonting eller så hyr man in sig för att få göra en produktion. Jag förstår inte riktigt vad problemet är, om det över huvudtaget finns ett problem.

Problemet är att fria teatrar inte har råd att samarbeta med er. Borde inte ni, som en stor institution, göra fördelaktiga avtal för båda parter?

- Alla avtal är väl fördelaktiga om de tjänar sitt syfte. Men det står ingenstans att vi ska ge utrymmen gratis till teatergrupper.

Hur stort intresse har ni att arbeta med fria teatergrupper?

- Intresset är stort i fall det tjänar ett syfte för oss, det vill säga att göra sådan teater som vi har inom ramen för vår uppgift. Vi ska ha en bred repertoar med olika former av teaterkonst.

Storgård tillägger att de har inne en stor ansökan i olika fonder som har som målsättning att erbjuda Svenska teaterns tredje scen, Nicken, till utomstående grupper gratis.

Situationen har lett till nya lösningar

Producenten för den fria teaterscenen Nya Reprum i Sörnäs, Kristin Helgaker, säger att inte många fria grupper de senaste åren spelat på Svenska teatern.

- Jag tror att situationen har lett till att det finns ett så stort stöd för initiativet Nya Reprum, säger hon.

De fria teaterscenen innebär billiga utrymmen för fria teatergrupper.