Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hit, men...”Theme from S’Express” med S’Express

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
S’Express
Bild: S’Express

”Hit, men inte längre?”

Vi har ju spelat många olika musikstilar i Hitmen . Men det är en musikstil som en del av våra lyssnare tycker att vi litet har glömt bort – nämligen acid house. Och för er som inte vet det, kan vi berätta att acid house är en undergenre till house-musiken, och den dök upp under slutet av 80-talet då house-producenter skapade nya ljud med en synthesizer vid namn Roland TB-303, och det genom att pressa dess cut-off och resonans i lagom överdrivna mängder. Klart som korvspad, eller va’?

Acid housen kännetecknas av en repetitiv, hypnotisk och närmast trans-lik stil, där sången ofta består av samplingar eller talade fraser framom traditionell sång. Acid housen startades av DJ:n i Chicago i USA, men spred sig snabbt till Storbritannien. Och det har nu gått exakt 25 år sedan acid housen slog stort igenom i England och därifrån vidare till det europeiska fastlandet. För den låt vi tar upp nu anses som just Den Låt som introducerade acid housen för den stora allmänheten, och därför är det här en viktig punkt inom dansmusiken.

Som så ofta med dylika låtar har den förstås lånat och samplat en hel del från andra låtar, men det hör ju till den här kulturen. Och vi kan ännu nämna det att bandets namn och låtens titeln hänvisar till en av de mest kända linjerna i New Yorks tunnelbana. Men det här bandet är ändå britter och år 1988 fick de en listetta med denna veckas förslag till ”Hit, men inte längre”. Som är ”Theme from S’Express” med just S’Express.

Hitmen bjussar den här gången bl.a. på ett av världens mest hemlighetsfulla och konstnärliga band, nämligen The Residents från USA. De firar nu att det gått 40 år sedan första EP:n "Santa Dog" gavs ut. Dessutom blir det nytt material med Orchestral Manoeuvres In The Dark. Mårten funderar på att undrens tid ännu inte är förbi eftersom Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi kommer att delta i Eurovisionen för Armenien. Hitmen med Dan Eskil Jansson, Mårten Svartström och Mikael Crawford. Hitmen i Radio Vega torsdag kl. 18.03 och söndag kl. 17.10.