Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk vapenexport på toppnivå

Från 2013
Uppdaterad 15.05.2013 09:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

För den tyska vapenindustrin har de senaste åren varit mycket framgångsrika. Den växande exporten hänger ihop med att en allt större del av vapnen går till länder utanför EU och NATO. Den möjliga försäljningen av vapen till länder som Saudiarabien och Indonesien har ändå lett till häftig kritik.

Det är framförallt en produkt som många just nu vill ha. De nyaste versionerna av den tyska stridsvagnen Leopard. Speciellt efterfrågad är Leoparden, i länder där det som vi uppfattar som demokrati, inte står så högt på dagordningen. Vid en av de tyska fredsaktivisternas demonstrationer är man kritisk till att Tyskland håller på att upprusta länderna kring Persiska Viken.

– Vi levererar vapen till så kallade krisländer och förvärrar på så sätt läget i området. Och när en kris väl eskalerar höjs sedan röster för att vi måste ingripa militärt. Den bästa lösningen skulle vara att aldrig exportera vapnen, säger Arno Weber från fredsforumet i Nürnberg.

Affärer med Saudiarabien under lupp

Den mest omdiskuterade affären är en planerad försäljning av över 250 stridsvagnar till Saudiarabien. Landet har också visat intresse för andra typer av tyska pansarfordon, samt patrullbåtar för flottan. Förutom Saudiarabien finns det för tillfället ett stort intresse för tyska vapen i länder som Indonesien, Bahrain, Qatar och Förenade Arabemiraten. Forskaren Christian Mölling, säger att de penningstarka kunderna vill köpa vapen av hög kvalitet.

– De kör sin Mercedes civilt och vill väl inte byta till en Renault när det handlar om pansarvagnar. Man får väl utgå ifrån att de tycker att tyska vapen är av hög kvalitet, säger Mölling, som jobbar inom forskningsgruppen för vapenindustri och handel vid forskningsinstitutet Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin.

Bland de tyska firmorna finns det för tillfället ett stort intresse att sälja. Dels för att man ser en marknad och dels för att ...

– Vapenindustrin tjänar inte längre tillräckligt på affärer här hemma. Därför vill man naturligtvis exportera, säger Mölling.

Nedskärningar bakom exporten

Exporten till utlandet hänger alltså också samman med nedskärningarna inom det tyska försvaret, Bundeswehr. Och det här gäller förövrigt hela Europa. Då det hela tiden blir svårare att få vapen sålda på hemmaplan, riktas blickarna utåt, just nu främst mot Asien och Arabvärlden. Att de samhälleliga förändringarna i Arabvärlden, i vissa länder har lett till ett växande intresse för vapenköp, betyder enligt Christian Mölling att man noggrant måste överväga vad man säljer vart.

– Alla utgår från att de saudiska pansarvagnarna i något skede kommer att användas mot den egna befolkningen. Jag ser ändå inte stridsvagnarna som det stora problemet, då är det i stället betydligt mer sannolikt att det kommer till insatser med andra pansarfordon, som till exempel är menade att skydda soldaterna. Det finns alltså stora skillnader mellan vapen och vapen.

Fler lov från Merkel

Vapenexporten från Tyskland har växt starkt under de senaste åren. Idag ligger värdet på handeln på ungefär fem och en halv miljard euro. För tillfället är man tredje största exportör i världen efter USA och Ryssland. Under Angela Merkels tid som förbundskansler verkar det dessutom ha blivit betydligt enklare för de tyska firmorna att få lov att sälja vapen till länder där demokratin nödvändigtvis inte står så högt i kurs. Och man måste i det här fallet säga verkar, eftersom det är svårt att få ut uppgifter om vapenexporten. Den tyska vapenindustrin har traditionellt gjort allt man kan för att inte synas eller höras.

De politiska besluten gällande försäljningsloven fattas i ett speciellt säkerhetsråd, som inte behöver redogöra för sina beslut. Rådet leds av förbundskanslern.

– Merkel måste tänka om. Vi kräver att den nuvarande regeringen stoppar all vapenexport. I och med förbundsdagsvalet i september hoppas vi på en ett politiskt maktskifte, vilket åtminstone kunde betyda fler hinder för exporten, säger Arno Weber.

Forskaren Christian Mölling tycker att det bra att vapenaffärerna diskuteras. Han tycker dessutom att Angela Merkel offentligt borde förklara vad Tyskland vill få ut av en affär med till exempel Saudiarabien.

Mer än bara arbetsplatser

De som talar för tysk vapenexport hänvisar alltid till de omkring 80 000 arbetsplatserna inom vapenindustrin. Enligt Mölling är exporten viktig av helt andra orsaker, och det är här politiken kommer in i bilden.

– Det handlar främst om att hålla teknologin och kompetensen inom landets gränser. Man vill inte att Bundeswehr ska bli alltför beroende av vapen utifrån.

Då de inhemska vapenköpen alltså har minskat måste man hålla industrin levande genom exporten. Och att exporten ökar trots ett utbrett motstånd, ser fredsaktivisterna som ett problem.

– Majoriteten av befolkningen är emot att vapen exporteras, men det finns förstås ett stort ekonomiskt intresse i att sälja vapen. Vi måste höja rösten ännu mer, för att få ett slut på exporten, säger fredsaktivisten Arno Weber.