Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nars: Inte oväntat att Noma föll

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
En portion på NOMA
Bild: Svenska YLE / Mat så in i Norden

Noma i Köpenhamn rankas inte längre som världens bästa restaurang. I år går titeln till katalanska El Celler de Can Roca. Enligt matskribenten Kenneth Nars har Noma gått för långt i sin nordiska gastronomi.

Noma har varit en representant för det nya nordiska köket, ett fenomen som har varit inne i Norden i tio års tid. Idén är att använda de lokala råvarorna och kulinariska traditionerna på ett nytt sätt. Den nordiska naturen har varit en inspirationskälla och Noma har presenterat råvaror som vilda örter och alger. Men ibland har man gått för långt, åtminstone med tanke på den stora publiken, säger Kenneth Nars.

- Att servera insekter och myror har kanske uppskattats av branschfolket, men vanligt folk har kanske upplevt det som lite överdrivet.

Enligt Nars var insekterna på tallriken inte orsaken till att Noma miste sin första plats på listan. Men efter tre som etta var det inte oväntat med förändringar.

Årets etta, El Celler de Can Roca i Katalonien drivs av tre bröder. Restaurangen serverar lokala råvaror tillredda med bästa tekniska expertis, berättar Nars.

Kulinariska experter kallar restaurangens rätter kreativa och i webbkommentarer hyllas El Celler de Can Roca med ord som "enastående" och "det bästa jag någonsin upplevt".

Till restaurangens specialiteter hör rätter som inspirerats av parfymer . I samband med att en av efterrätterna serveras, sprutas en speciell parfym över kunderna.

Listan över världens 50 bästa restauranger hittar du här.

Radiohuset på Radio Vega försöker boka bord på El Celler de Can Roca, hur det går hör från och med kl. 15:03!