Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kritiska röster mot EU i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2013 13:24.
Rewell center.
Bildtext EU-mingel i Vasa.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

I måndags kunde Österbottningar träffa EU-parlamentariker och ställa frågor till dem och höra mera om EU. Det var evenemenget EU och du som nådde Vasa och lockade en hel del österbottningar på plats.

Men de som samlades i Rewell Center var inte alla lika förtjusta i evenemanget.

- Allt har blivit sämre, allt ska dras in. Jag har inga ord för EU, så dåligt är det. Och jag hoppas det blir en förbättring men jag tvekar. Jag vet att jag inte är den ända som tycker så här. Jag klagar inte men det kunde vara bättre. De som styr i Finland måste vakna och ha en egen åsikt. Vi är allt för snälla. Själv har jag det bra men det finns så många andra som lider, säger en kvinna i publiken.

- Man hinner ju resa ett varv till Amerika innan man får någon läkartid.

Kommer du att rösta i nästa EU-val?

- Jag vet inte. Det beror på vad det gäller och om det finns någon att rösta på. Det kan finnas, men jag är så säker. Det är så bedrövligt. Sauli Niinistö måste slå näven i bordet nu.

- Vi borde också kunna få bestämma. Det är bara de stora länderna som bestämmer. Frankrike går lite för långt. Det som är bra med EU är sammanhållningen och att vi har ett stöd mot Ryssland, säger en herre i folkmassan.

Programmet är inte längre tillgängligt

De flesta Österbottningar, eller 51 procent, tycker inte att Finlands EU-medlemskap påverkar deras dagliga liv överhuvudtaget. Enligt samma undersökning som Taloustutkimus gjort tycker 43 procent av österbottningarna att medlemskapet är en bra sak.