Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Svenskspråkiga uthärdar dåliga äktenskap eftersom utbudet är litet"

Från 2013
Uppdaterad 02.05.2013 08:51.
två händer som håller i varandra
Bildtext Svenskspråkiga par håller ihärdigare ihop än finskspråkiga.
Bild: ABEE-T

Svenskspråkiga i huvudstadsregionen är mer benägna att ingå äktenskap och skiljer sig mer sällan än finskspråkiga. Det här visar statistik från Statistikcentralen. Uppgiften bekräftas också av forskningsprofessor Osmo Kontula vid Väestöliitto.

- Då en svenskspråkig väl har hittat en partner är förhållandet kanske allvarligare och det finns en större beredskap att gifta sig. Det här kan bero på att utbudet är snävare för svenskspråkiga än för finskspråkiga. Och det leder också till att äktenskapet hålls ihop fastän det skulle stöta på svårigheter, säger Kontula som en förklaring till att giftermål är vanligare och skilsmässor ovanligare på svenskt håll.

osmo kontula
Bildtext Osmo Kontula är forskningsprofessor och sexolog.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Men om man tänker på huvudstadsregionen så är ju utbudet precis lika stort för svenskspråkiga som för finskspråkiga?
- Om man tänker att svenskspråkiga rör sig inom sitt eget språkområde så visst är ju deras utbud då mycket mindre när det gäller antalet potentiella partners.

Men det förekommer ju äktenskap över språkgränserna?
- Det stämmer, men jag försökte i första hand förklara äktenskap där både två är svenskspråkiga och hur de ser på sin situation, säger Kontula.

Väestöliitto har på gång ett forskningsprojket där syftet är att reda ut orsaken till att skilsmässor är ovanligare bland svenskspråkiga än bland finskspråkiga.

Människor är överlag kräsnare i huvudstadsregionen

Bland svenskspråkiga över 18 år är andelen som gift sig 38 procent i Helsingfors och 53 procent i Esbo. Bland finskspråkiga är motsvarande andelar tre procentenheter mindre i
Helsingfors och fem procentenheter mindre i Esbo. Andelen som skiljt sig bland personer över 18 är större bland finskspråkiga än bland svenskspråkiga.

Överlag är de som bor i huvudstadsregionen mer kräsna när det gäller val av partner, enligt Osmo Kontula.

- Kriterierna när det gäller att hitta en partner är högre i huvudstadsregionen än i övriga landet och det är vanligt att man är singel tills man hittat en lämplig partner. Det här beror på att utbildningsnivån är högre i huvudstadsregionen och det höjer också kraven när det gäller att hitta en partner, säger Kontula.

Ända fram till 2012 ökade antalet skilsmässor i huvudstadsregionen, men i år skedde en nedgång i nästan alla städer. Kontula har två förklaringar till det här:

- Det beror delvis på att allt färre överhuvudtaget gifter sig och de som gör det jobbar mycket med att hållas ihop.

Fotnot: Statistiken gäller för 2012 och för personer över 18 år. I hela landet var andelen ogifta 35, andelen gifta 46, andelen frånskilda 12 och andelen änkor 7 procent ifjol. Med i statistiken finns också registrerade parförhållanden.