Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försök inte hjälpa vilda djur

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
en ekorre i sommardräkt sitter på en trädgren
Bild: Stina Sirén/Yle

Helsingfors djurskyddsförening, HESY, påminner om att det är skäl att använda sitt omdöme innan man försöker hjälpa vilda djur i naturen.

- Den farligaste fienden för ett djur som lever i naturtillstånd är människan, säger HESY:s ordförande Hannele Luukkainen. Välvilliga människor som vill hjälpa djur som är söta och ser ut att vara övergivna kan omedvetet förorsaka oåterkallelig skada.

På våren får HESY många förfrågningar som gäller harar, ekorrar eller fågelungar. I allmänhet går det ingen nöd på ungarna fastän de kan se övergivna ut.

Harungar äter en gång om dagen

Till exempel lämnar både harhonorna ungarna ensamma genast efter födelsen och kommer under två veckors tid för att ge di åt ungen bara en gång om dagen. Det hela sker på bara några minuter.

Därför ska man inte röra vid en harunge som kurar någonstans ensam. Gör man det kan det hända att honan överger ungen. I 99 procent av fallen dör harungar som människor försöker föda upp.

Endast i sådana fall då ungen finns på något farligt ställe, till exempel i närheten av barn kan man flytta den någon meter och då ska man försöka röra den så lite som möjligt.

Ekorrunge kan bo i yllemössa

Omkringirrande blinda ekorrungar kan däremot behöva hjälp. Också ekorrungar som har fallit ur boet ska föras för sakkunnig vård.

Det är ändå skäl att iaktta läget en stund eftersom modern ofta hämtar sin unge först efter att läget har lugnat sig.

Tar man hand om en ekorrunge kan man som första hjälp ge den vatten med en pipett, eller droppvis från en flat tallrik. En ekorrunge behöver värme, och den kan till exempel bo i en yllemössa.

En vuxen ekorre är mycket svår att handskas med och det är skäl att snabbt lämna en sådan för sakkunnig vård.

Beskäftiga igelkottar behöver inte hjälp

Igelkottsungar kräver vård om de ser ut att väga under 250 gram och irrar omkring ensamma dagtid i öppen terräng. Däremot behöver en liten igelkottsunge som beskäftigt rör sig i skymningen ingen hjälp.

En vuxen igelkott som kurar någonstans eller irrar omkring, är skadad, orkeslös eller angripen av fluglarver behöver däremot hjälp.

Gör ett nytt fågelbo

Halvvuxna fågelungar som har fallit ur boet och som honan matar går det ingen nöd på. Om det är fråga om en liten, fjäderlös unge ska man lyfta den tillbaka till boet eller föra in den i värmen och efter det förpassa den för sakkunnig vård så snabbt som möjligt.

Om boet är trasigt kan man försöka lyfta det tillbaka på sin plats eller ersätta det med ett annat bo, som stomme kan man till exempel använda en gammal margarinask.

Vuxna fåglar i nöd ska man föra till ett djursjukhus. Enbenta fåglar som har flygförmågan kvar klarar sig utan hjälp. Ett undantag är ändå fåglar med simhud mellan tårna och som använder fötterna då de lyfter.

Numera finns det i städerna också nyinflyttade arter som mårdhundar, rävar och uvar. Dem ska man inte försöka hjälpa utan kalla på räddningsverket.

Högholmens djursjukhus för vilda djur ger direktiv för hur man ska handla då man stöter på ett skadat djur i naturen.