Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

YA:s metallutbildning i Kristinestad kan flyttas efter årsskiftet

Från 2013
Uppdaterad 02.05.2013 16:53.
Jonas Söderholm förevisar före och efter, till vänster ett hjul som fräsningsmaskinen formar enligt en bild Jonas gjort till slutprodukten i höger hand.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Hyresavatalet för Yrkesakademins lokal på Industrigatan i Kristinestad går ut vid årsskiftet. Och direktionen för yrkesakademin i Österbotten måste då ta beslut om huruvida metallutbildningen för vuxna ska få fortsätta i Kristinestad.

- Vår mycket svåra ekonomi ställer krav på det här att vi behöver koncentera oss till mindre antal fastigheter, säger rektor Maria Slotte.

En del hyresavtal går ut först i slutet av 2018, men redan vid årsskiftet går hyresavtalen ut för tre adresser i Jakobstad och för lokalen på Industrigatan i Kristinestad där metallutbildningen för vuxna finns. Och senast då måste direktionen ta beslut om fortsättningen.

Om utbildningen flyttas är det eleverna som förlorar, säger Niklas Thomasfolk, utbildare i Kristinestad.
- Vår upptagningszon har ju varit här kring Kristinestad. Och om man tänker att utbildningen flyttar en trettio kilometer norrut, troligen till Närpes, så funderar säkert de som är bosatta Sideby flera gånger innan de tar beslut om att börja studera i Närpes. Det blir ju nästan sjuttio kilometer därifrån så med dagens bensinpriser blir det nog svårt, säger Thomasfolk.

YA:s metallutbildning i Kristinestad kan flyttas efter årsskiftet

Programmet är inte längre tillgängligt

Direktionen för yrkesakademin i Österbotten diskuterar förlängning av hyresavtalen vartefter de går ut.
- I det här skedet finns det inga klara planer på vilka adresser vi inte har i fortsättningen, säger Slotte.