Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Shiatsu – konsten att bota med händerna

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2013 15:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Min Morgon: Sami Kangas ger shiatsumassage - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I en fri översättning betyder shiatsu att man trycker med tummen. I praktiken handlar det om att man botar kroppen med händerna.

Behandlingsmetodens ändamål är att balansera energin i kroppen, men trots sitt exotiska namn och syfte är shiatsu en ganska enkel behandlingsmetod som inte är svår att lära sig.

Shiatsumassören Sami Kangas vill helst att kunden uppenbarar sig 5-10 minuter innan behandlingen för att varva ner och slappna av. Inför behandlingen tar kunden på sig kläder med naturfiber, eftersom konstfiber hindrar energin från att flöda fritt. Till skillnad från vanlig massage underlättar heltäckande kläder behandlingen och gör beröringen smidigare.

Under behandlingen strävar massören efter att lära känna kundens kropp och förstå hennes unika energi. Målet är att massören ska komma i kontakt med den behandlades rytm så att kundens och massörens energi blandas med varandra. Rytmen och energin söks genom att man gungar kroppen, använder tummen, händerna och armbågen. Rörelserna behöver inte alltid ha kraft bakom sig, utan även lätta beröringar hör till shiatsu.

Det finns inga bevis för att shiatsu skulle kunna bota medicinska problem, men behandlingsformen fungerar bra på mera vardagliga bekymmer. Stress, huvudvärk och mensvärk är exempel på sådant som kan lindras med shiatsu. Metoden ska ses som ett stöd för en hälsosam livsstil. Shiatsu kan inte bota problem om man inte för övrigt lever hälsosamt.

Behandlingsmetoden är ganska lätt att lära sig. Det viktigaste, enligt Sami Kangas, är att man kommer över rädslan för att röra vid varandra. Man måste ha en vilja att tillåta sin kropp beröras, varefter viljan blir besvarad.

Mer om ämnet på Yle Arenan