Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: NTM-centralen har inte resurser för Talvivaara

Från 2013
Uppdaterad 02.05.2013 18:00.
Bildtext Problemen är självförvållade, påpekade domstolen.

Professor Anne Kumpula vid Åbo universitet säger att NTM-centralen i Kajanaland inte har de resurser, det kunnande och den expertis som krävs för att besluta om den läckande Talvivaaragruvans öde. Ministeriet har ansvaret, poängterar Kumpula till Yle Nyheter.

Hur bindande är domstolens beslut?

Förvaltningsdomstolens beslut betyder att Talvivaaragruvan inte får släppa ut vatten, trots hänvisning till den nödparagraf som Talvivaara vädjat till i sin ansökan till NTM-centralen, som i november gav gruvan tillstånd att släppa ut renat vatten. Nu måste man ansöka om nytt miljötillstånd och sedan kan man bedöma om verksamheten kan fortsätta.

Hur aktuellt är alternativet att gruvan helt tvingas stänga, enligt din bedömning?

En viktig fråga, det alternativet har funnits länge. Dagens utslag betyder inte att gruvan tvingas stänga men man måste åtminstone ta ställning till Förvaltningsdomstolens beslut när man bedömer gruvans verksamhetsförutsättningar i framtiden, säger Kumpula.

Hur sannolikt är det att Högsta förvaltningsdomstolen tvingas ta ställning till gruvfrågan?

Talvivaara vill inte överklaga till högsta instans, bedömer Kumpula, gruvans ägare försöker hitta något alternativ för att försöka fortsätta verksamheten.

Vem borde ta i frågan nu?

Ministeriet - miljöministeriet alltså, med specialkunnande och resurser.

Läs också:
Vasa förvaltningsdomstol: Talvivaaras vattenproblem självförvållade