Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsregionen kan få brist på akademiker

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2013 07:36.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Antti Haanpää

Det kan bli brist på akademiker i norra svenska Österbotten. Orsaken är att få nior väljer att söka in till ett gymnasium.

I till exempel Pedersöre och Larsmo väljer majoriteten av eleverna yrkesskola framom gymnasium efter nian. Vissa år är det inte ens 30 procent av högstadieeleverna som väljer gymnasiestudier.

Enligt statens rekommendationer är det allt för liten procent. Rekommendationen är att cirka hälften går vidare till gymnasiet och hälften till yrkesskola.

- De ville att jag skulle fara vidare till gymnasiet, men jag kände att jag inte orkar med det, säger en av eleverna i Cronhjelmsskolan i Larsmo.

- Jag vet inte vad jag vill jobba med så jag tar gymnasiet först och funderar, säger en annan.

Tre andra elever säger att de vill jobba med något praktiskt och har därför valt yrkesskolstudier framom gymnasiet.

Åsa Laxåback-Nyman är biträdande rektor och studiehandledare i Cronhjelmsskolan.
- Det viktigaste är att eleverna hittar ett alternativ efter nian, men jag har elever med rätt stor kapacitet som skulle ha större nytta av gymnasiestudier, säger hon.

Rektorer och bildningschefer oroliga

Många gymnasierektorer och bildningschefer i regionen har också uttryckt sin oro över trenden att ungdomarna väljer gymnasiestudier. Varför är det ett problem?

Elever väljer yrkesskola framom gymnasiet

Programmet är inte längre tillgängligt

Norra svenska Österbotten kan få brist på akademiker

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har frågat mina studerande var de vill bo och jobba efter sina studier och många säger Österbotten. Och jag tror att det kommer att behövas högutbildade. Vi pratar om att det finns brist på till exempel läkare och talterapeuter. Det finns många storföretag här som behöver ingenjörer och ekonomer, säger Laxåback-Nyman.

Behövs det inte de som är praktiskt lagda också?
- Det behövs både och, ungefär hälften och hälften.

För tillfället har näringslivet i Jakobstads- och Karlebyregionen stort behov av yrkesutbildade.

- Vår näringsstruktur är starkt inriktad mot industri, metall och elektronik. Det behövs folk ska kan det. Men jag tror att på sikt kan det ändras. Både Karleby- och Jakobstadsregionen utvecklas starkt inom exporten och om tio år kommer situationen att vara en annan, säger Jarl Sundqvist på Österbottens handelskammare i Jakobstad.