Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Lås in dina barn så de inte super och slåss

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 15:28.
Utegångsförbud för minderåriga
Bild: Yle/Ida Fellman

Jag åkte med buss genom hela Helsingfors igår. Av och an. 100 minuter i en buss öppnar sinnena. Det är mycket man kan titta på, genom fönstren i synnerhet. Men nu blev jag bara argare och argare. Varannan busshållplats upptogs nämligen av en mystisk kampanj som propagerade för utegångsförbud!

Det är Finlands Föräldraförbund, Suomen Vanhempainliitto, som skall lära oss föräldrar att bli föräldrar igen. Med krigstida retorik och bilder målar man fram ett livsfarligt samhälle: om ett barn rör sig ute utsätts hen för våld och alkohol. Förbli en förälder: övervaka barnets hemkomst. Utegångsförbud!

Barn med nalle 1966
Bildtext Barn slår sin nalle
Bild: Screenshot, Yle bildband 1966

Det är klart jag (som hon) gärna vill att ingen under 18 dricker alkohol och hänger på gatorna och det är klart jag inte vill ha våld. Det är fruktansvärt att 12-åringar misshandlar andra 12-åringar. Men är denna kampanj rätt sätt? Nyttar den någon?

Ylen aamu-tv: Asiantuntija: Suomalainen nuoriso on kuuliaisempaa kuin koskaan - Spela upp på Arenan

Dessutom andas planschen våld, kroppsaga. Med tanke på vad som hände i skolan i Åshöjden och hur alla försvarade läraren får jag obehagliga associationer när jag ser en stor hand som lyfter en ungdom/hiphoppare/ligist i nacken. Så våld hemma är ok, bara det får barnen att lyda och stanna hemma?

Hur såg vi på kroppsaga 1966?

Och vad är Vanhempainlitto för ett förbund riktigt? Tuomas Kurttila från förbundet försvarar sig i Yles Morgontv. Förnumstigt målar han fram alla hemskheter som finns nuförtiden och den rysliga ungdomen, medan forskare Elina Pekkarinen menar att ungdomen beter sig mycket bättre nu än förr. Det var också Finlands Föräldraförbund som kritiserade UR:s sexualupplysningsfilmer Sex på kartan för att de var för explicita och enligt Tuomas Kurttila för "öppna med sexuella minoriteter".
Hbl: Föräldraförbundet ogillar sexfilm i skola

Men hur vill man ha det? Än klagas det på att de unga nuförtiden inte rör sig ute, utan bara sitter vid sina datorer, men inte får de vara ute som de vill heller? Nej utegångsförbud, arrest och hemkomst klockan 21?

Och de föräldrar som inte klarar av sina barn, deras barn kan vi väl låsa in? Helt och hållet?

Anden i Flaskan, 1983
Bildtext Alkoholupplysning från 1983
Bild: Yle

Jag vet att jag överdriver, men jag gillar inte detta. Inte alls. På 1980-talet trodde man ännu att det gick att tala med sina barn

Upplysning: Tala med ditt barn om alkohol (1980)

Anden i flaskan, om alkoholens faror 1983

men det vet vi då att inte går? Nej ta dem i nacken och lås in dem!

Men de som är över 18 behöver inte bry sig? Fram med vindunken bara. Som Frida & Frida sjunger

"Pollen i luften, men snart är det dags: dåkasäsongen börjar strax"

Läs även gästbloggare Matilda Hellmans blogg om alkoholkulturen i vårt land

och mina tankar kring barnuppfostran

"Det är aldrig försent att ge andras barn en lycklig barndom"

Idas arkivblogg