Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nick bytte Florida mot Borgå

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:57.
Nick Doolin har haft tre olika värdfamiljer och trivts bra.
Bild: Sandra Ikonen

När Nick kommer in i rummet ler han stort och strålar av positiv energi och får alla andra att le och bli på gott humör. Han är väldigt social och öppen och det märks redan vid första gången man träffar
honom. Han ska berätta om hur det är att vara amerikansk utbyteselev i Finland. Han är från St. Augustine, Florida.

Nick har alltid velat vara utbyteselev. Han träffade en finsk utbyteselev i USA som berättade hur det går till om man vill resa utomlands för ett år. Nick säger att han ville resa till ett kallt land och han vill få flera amerikaner att resa till Finland.

Nick trivs bra i Finland och gillar vädret, han anser att människorna är trevliga. Han tycker om Borgå eftersom det är mindre än hans hemstad, och därmed är det lättare att träffa vänner. Andra positiva saker är att Borgå har en rolig dialekt, ligger nära Helsingfors och man har mycket att göra här. Men han tycker inte om när allt är så dyrt, han får inte köra bil och människorna är mycket tysta, men han har vant sig vid
det.

- När jag kom till Finland, talade jag ingen svenska alls men folk har hjälpt mig och nu talar jag en ganska bra svenska, säger Nick.

Vissa saker var lättare för honom att anpassa sig till. Att vänja sig vid skolan och bastu var lätt, men det var konstigt i början att människorna var tysta och blyga. Det som också är underligt enligt Nick är att förmåner som gratis offentlig toalett och gratis påfyllning av drycker inte finns.

Nick säger att Finland och Florida skiljer sig mycket från varandra. I USA äter man mer, det är varmare där och skolorna är olika. Allt är ungefär annorlunda, men han gillar båda länderna lika mycket.

Det har varit intressant för honom att följa med hur saker och ting är i Finland och han har planerat att komma tillbaka efter att han har gjort sin militärtjänst. Det finns inte heller så många stereotyper om Finland, eftersom man inte hör så mycket om landet i USA.

På frågan om vad han tyckt om vårt klimat säger Nick:
- Jag tycker om den finska vintern och att Floridas sommar är för varm!

Sandra Ikonen
Borgå Gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på svenska.yle.fi/skola