Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ångbåtsbryggan 1 - bryggkjol

Från 2013
Uppdaterad 01.12.2014 14:25.
Ånbgbåtsbryggan har fått en ny kjol.
Bildtext Ånbgbåtsbryggan har fått en ny kjol.
Bild: YLE/Strömsö

I flera år har vi tänkt att nånting måste göras åt bryggan. Dess nuvarande skick levde inte alls upp till den ångbåtstradition som hör ihop med forna tiders Strömsö. Och som med de flesta projekt, när man väl sätter ner lite kärlek, omvårdnad och några spikar till, så ändrades hela intrycket och en ny version på brygga kom till!

/Camilla

Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans staket.

Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans bänk.

Här kan du hur det gick till när Camilla gjorde två skyltar till bryggan.

Ritningen till bryggan.

Skiss över ångbåtsbryggan på Strömsö
Bild: YLE/Strömsö

BRYGGAN

Bryggan är byggd för länge sedan, kanske mera än hundra år sedan. Med åren har den tappat sin glans och pondus. Vi ville återställa några av de detaljer som vi tycker en ångbåtsbrygga från sekelskiftet skall ha. Bryggkanten bör ha ett stabilare utseende. Ett staket med bänk kunde höja bryggans status och en stolpe med information kanske kunde vara pricken över i.

Men först bryggans fundamentet.

Bryggamn före renoveringen.
Bild: YLE/Strömsö

FUNDAMENTET

Bryggan bärs upp av befintliga betongringar, som nertill fått en mörk färg av saltvatten och alger. Upptill har de varit betongfärgade tills idag då vi beslöt att göra ett försök att mörklägga även övre delen. Vi tänkte på målfärg, spackel, tjära. Att få målfärg att fästa på de fuktiga betongringarna trodde vi inte på. Spackel kändes som ett omfattande arbete. Tjära kunde fungera, men vi såg framför oss en samling badande ungar som lekt kurragömma under bryggan och sedan rullat sig i sanden. De kunde kanske likna sockermunkar mera än renbadade ungar. Ja, men en tunn färg som fäster på fuktigt underlag och inte färgar av sig kunde möjligen bets vara ett alternativ. Sagt och gjort, vi provade med bets och så får vi se det som ett experiment. Vi blandade betspulver i varmvatten och strök på. Enkelt, billigt och behändigt. Det håller vad det håller.

KJOLEN

Idé & material:

Vi ville ge brygglocket ett stabilare utseende som påminner om den klassiska ångbåtsbryggan utan att vi bygger den så lågt att isen far iväg med den. Träribbor, lika breda som brycklockets kant fick bli materialet för ytbeklädnaden. Stommen byggde vi upp av 45 x 95mm, eller samma material som det befintliga locket.

Bryggan efter renoveringen.
Bild: YLE/Strömsö

Ytbehandling av Kjolen

Tanken var att Brygglockets kant / kjolen skulle få samma färg som locket, alltså naturligt grått. Hur som helst är det ett bra val som hajdulerar (passar in) och ger brygglocket och kjolen ett enhetligt uttryck. Vi behandlade träribborna med järnvitriol. Ett pulver som är en biprodukt från industrin. Det uppstår när man galvaniserar stål, t ex spik. Pulvret blandas i varmt vatten och så är det färdigt att strykas på träet. Det är i det närmaste en färglös vätska. Det tar en vecka eller två innan det börjar synas att träet blir grått. Vi valde att blanda i lite grått betspulver för omedelbar effekt. Det viktigt att träet får stå ute i sol, väder och vind ett tag, kanske ett par veckor, innan man strycker på järnvitrionvätskan. I annat fall kan träet få en grönaktig ton istället för gråaktig.

Mer om ämnet på Yle Arenan