Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Musik överallt i Serbien

Från 2013
Bildtext Musiken är en stor del av den serbiska kulturen.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

Vad man inte kan undgå att uppmärksamma i Serbien är att det spelas livemusik överallt vart man än går.

På gatan sjunger och spelar gatumusikanter, på nattklubben är det endera ett band som spelar eller en DJ som mixar musiken, på traditionella restauranger får du avnjuta din Chervapcici (stång av malet kött) till trubadurer som spelar fiol eller gitarr och sjunger traditionella sånger.

Och sången och musiken är helt klart en stor del av den serbiska kulturen, alla älskar live musik och är inte rädda att själva sjunga inför publik. Det höjer stämningen enormt när en musikant ställer sig vid bordet och börjar sjunga någon traditionell sång - de flesta handlar om tragisk kärlek - och hela sällskapet stämmer in i texten.

Alla kan de traditionella sångerna, och alla vill sjunga med! Tydligen lär man sig de traditionella serbiska sångerna av sina pappor när man är liten. Om en pojke vill visa sin kärlek till sin tjej sjunger han en kärleksballad åt henne på en restaurang på Skadarlija, bohemkvarteret i Belgrad fyllt med traditionella restauranger, ackompanjerad av spelmännen som arbetar på restaurangen. Ingen skäms för att sjunga med, snarare bör man skämmas om man inte kan sångerna som trubadurerna spelar. Gamla som unga är stolta över sina musikaliska rötter och så här lever inflytande från både öst och väst vidare i Serbien.

Mer om ämnet på Yle Arenan