Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kulturfonden lägger sig inte i teatersamarbete

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2013 14:45.
Den här värmeblåsaren lär vara the newest shit. Värmer stående och inte uppifrån ner

Kulturfonden blandar sig inte i hur Svenska teatern och fria teatergrupper samarbetar. Utomstående grupper har klagat på Svenska teatern för uselt samarbete, medan Svenska teatern menar att de samarbetar så gott det går.

Ordförande för Svenska teaterns styrelse, Sten Palmgren, säger att de helt enkelt inte har råd att stöda fria teatergrupper, eftersom de själva har en ansträngd ekonomi. Enligt honom pågår en utredning för att kartlägga det svenskspråkiga teaterfältet i huvudstadsregionen och de har ansökt om understöd för att kunna ta emot fria teatergrupper.

- Teaterutbudet är stort och det är förnuftigt att se över de totala kostnaderna för fria grupper. Det är inte rationellt att det finns en massa fria teaterscener dit det går en massa fasta kostnader, säger Palmgren.

Svenska kulturfondens kulturombudsman Annika Pråhl välkomnar ett samarbete, men tycker inte att det är fondernas sak att kräva det. Hon är bekant med Svenska teaterns ansökan, men för tillfället finns inga pengar att hämta.

- Det var aktuellt i vintras, men jag har inte arbetat med det under våren, eftersom det fanns en hel del att diskutera. Den var inte helt klar, säger Pråhl.

Vad fanns det att diskutera?

- Det kan jag inte gå in på.

Ni stöder både fria grupper och Svenska teatern, men ingendera har råd att samarbeta. Hur vettigt är det?

- Då är det något som är fel i strukturen. Svenska kulturfonden kan inte upprätthålla en teater. Det är inte vår uppgift.

Kan man inte tänka sig att ni stöder Svenska teatern och öronmärker de pengar som ska gå till ett samarbete med utomstående teatergrupper?

- Man kan kanske tänka sig så, men det är en tillfällig lösning, en engångsföreteelse. Det är inte Kulturfondens ansvar.

Läs också: Svenska teatern kritiseras för uselt samarbete