Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen tonar ner utskottskritik

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 12:56.
Allt hänger på arbete, sa statsminister Katainen
Bild: Lehtikuva

Statsminister Jyrki Katainen och finansutskottets ordförande Kimmo Sasi vill tona ner den kritik som riksdagens revisionsutskott levererar om att regeringen fattade beslut om samfunds- och kapitalbeskattningen på alltför lösa grunder.

Enligt Katainen är det normalt att besluten i rambudgetförhandlingarna preciseras senare när man formulerar lagförslagen i finansutskottet.

-Förslagen är aldrig i sin slutliga form genast efter ramförhandlingarna , säger Katainen, utan regeringen gör många olika linjedragningar innan lagförslagen får sin slutliga utformning.

Katainen vill också framhäva att man nu för första gången kunde jämföra vilka dynamiska effekter olika skattebeslut kunde tänkas få. Tidigare har man arbetat med statiska uppgifter.

-Man ändrar inte på skatterna om det inte har effekter på skattebetalarnas agerande. Internationell forskning visar att ändringar i samfundsskatten kan ha till och med en dynamisk effekt på 75 procent men på uppmaning av finansministeriet stannade vi för en mindre effekt, säger Katainen.

Sasi: Regeringen körde inte över riksdagen

Kimmo Sasi säger att regeringen inte har kört över riksdagen. Finansutskottet skaffar sig all den information det vill ha och gör sen sin egen bedömning, säger Sasi.

Också Sasi vill framhäva det nya med att man nu kunde uppskatta de dynamiska effekterna i beredningen.

- Det här var nytt också för finansutskottet och det gäller nu att fokusera speciellt på de effekterna, också med ett kritiskt öga, säger Sasi.

Kimmo Sasi tycker också att man väl kunde ha haft en bred offentlig debatt innan de nya skattebesluten fattades.