Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vägglössen otäcka och dyra hyresgäster

Från 2013
Uppdaterad 08.05.2013 15:39.
Bildtext Arbetsledare Tapio Itäsola bekämpar vägglöss nästan dagligen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Problemen med vägglöss har ökat rejält i Finland under de senaste åren och bekämpningen kostar de drabbade en hel del. Hos Studentbystiftelsen i Åbo slukar de obehagliga krypen en kvartsmiljon i året.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Vägglössen som var utrotade i många tiotals är tillbaka i Finland.

– Man ser en enorm ökning här under de senaste åren. Också i många storstäder börjar de bli ett väldigt stort problem, vägglössen har blivit hemskt mycket vanligare, berättar arbetsledare Tapio Itäsola på bekämpningsföretaget Raksystems Anticimex.

Raksystems får 5-8 nya fall per vecka i Åboregionen. Vägglössen trivs bäst i tät bebyggelse och fastän vilka som helst byggnader drabbas är krypen vanligast i höghus.

Stäng kappsäcken och granska sängen

Vägglössen är inte direkt farliga men väldigt obehagliga. De bor gärna i närheten av sängen, ofta i madrassen, och kryper därifrån fram om nätterna för att suga blod ur människorna medan de sover. De trivs i små hål och kan leva utan nytt blod i upp till ett år.

– De är besvärliga kryp att bekämpa. Det räcker att man missar ett par individer i någon liten springa så kan de få fram en nypopulation. På en del ställen har vi utkämpat långa duster men nog har vi alltid blivit av med dom till slut, säger Itäsola.

Vägglössen har spridit sig tillbaka till Finland främst genom utlandsresor, när människor tagit dem med sig hem till exempel i kappsäcken. Ett knep att undvika att man själv hamnar stå ut med ett minst månadslångt bekämpningsprojekt är att stänga resväskan på hotellet. Hemma gäller det att granska sängen.

– De lämnar spår efter sig, små svarta avföringsprickar, ungefär som mögelprickar. Och om man hittar vägglöss hemma eller på hotellet ska man genast ta itu med saken, fastän man inte ens hunnit bli biten. Det är bättre att vara överförsiktig än att låta bli att göra nåt, betonar kundchef Kai Kulovaara på Raksystems Anticimex.

”Orsakar enormt mycket arbete”

Studentbyn hör till de värst drabbade områdena i Åbo. Man har nu tack vare diger bekämpning fått antalet fall i månaden att halveras till 10-20, men det är fortfarande ett väldigt stort problem, säger fastighetsdirektör Ismo Aaltonen på Studentbystiftelsen.

– Det skapar förstås en massa besvär för invånarna men det blir också mycket dyrt för oss. Man kan helt klart säga att vägglössen kostar oss minst 250 000 euro i året. De orsakar enormt mycket arbete, säger Aaltonen.

Aaltonen menar att 95 procent av vägglössen har följt med utbytesstuderande från Nepal, Indien och Kina. Studerande från dessa länder är enligt Aaltonen vana med vägglöss och har därmed inte anmält problemen i tid. Därmed har krypen hunnit sprida sig till grannlägenheterna och blir det redan betydligt svårare och dyrare att bekämpa dem.

Lusstammen har nu åtminstone tillfälligt minskat i Studentbyn, men helt utrotade blir de kanske aldrig.
– Och jag räds redan hösten när de nya studerandena kommer. Hur mycket mera problem månne vi får sen igen, suckar Aaltonen.