Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Tibetanerna i svår sits

Bildtext En munk berättar om den tid han satt i fängelse. Han fängslades för att ha ropat ”Frihet åt Tibet”.

Tibetanernas framtid är svår att förutse. Tibetanerna som flytt till Indien för att bo i exil har inget permanent pass. De kan inte heller återvända till Tibet utan ett pass.

Tibetanerna har ingen chans att påverka situationen i Tibet. Tibetaner i Tibet arresteras om de försöker hålla kvar sin egen kultur genom att t ex undervisa barn sitt eget språk eller hänga upp Dalai Lamas bild. De tibetaner som arresteras blir oftast kvar i fängelse i flera år eller i värsta fall under resten av sitt liv. De flesta av dem dör av hunger eller av tortyr. Tibetanerna som bor utomlands kan inte heller påverka situationen, eftersom de i så fall orsakar problem för sina familjer och vänner i Tibet.

Trots att situationen i Tibet är så svår som den är, är de flesta ändå fast beslutna att hålla kvar vid sin kultur och sina rättigheter. Eftersom det inte finns möjligheter att demonstrera eller att öppet utöva sin kultur i Tibet, har många genom ett osannolikt mod valt att i protest bränna sig själva till döds.

De flesta tibetaner är övertygade om att Tibet kommer att bli fritt igen en dag. Med tanke på hur verkligheten ser ut måste jag medge att jag aldrig har mött människor med så mycket mod och självförtroende som tibetanerna! De ger aldrig upp sin kamp.