Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STX behöver nödlån på hundratals miljoner

Från 2013
Bildtext Propellerbygge vid STX-varvet i Åbo år 2008
Bild: Simon Brooke-Webb / EPA

Det sydkoreanska bolaget STX som äger flera varv i Finland behöver hundratals miljoner euro i nödlån för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

Pengarna behövs i synnerhet för de lån som förfaller i år, för sammanlagt 680 miljoner euro.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap behöver STX åtminstone 560 miljoner euro i tilläggsfinansiering. För drygt en vecka sedan kom nyheten att STX fått ett nödlån på 420 miljoner euro av sju av sina långivarbanker

Bildtext SDP:s Jouni Backman
Bild: Lehtikuva

STX, som tvingats till skuldsanering, har försökt komma ur sitt ekonomiskt trängda läge genom att sälja sina innehav i utlandet. Bland annat STX varv i Åbo, Raumo och Helsingfors samt varven i Frankrike och Kina är till salu.

Det blir hårda tider för STX även nästa år år. Då förfaller lån på sammanlagt nästan en miljard euro. Korea Delevelopment Bank och STX andra långivarbanker kommer på måndagen att diskutera om man tänker pumpa in mer kapital i bolaget.

Backman: Staten borde rädda varven i Finland

Staten borde spela en aktivare roll för att rädda STX varv i Finland, skriver den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Jouni Backman i ett pressmeddelande.

Han föreslår att staten bildar ett konsortium för att köpa varven och själv går med som delägare.

Staten har nu enligt Backman en chans att göra en betydande insats för att skapa en stabil grund för varvsindustrin och därmed se till att jobben stannar i Finland.

Diskussion om artikeln