Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsstyrelsen vill ha skyskrapa till Busholmen

Uppdaterad 06.05.2013 08:41.

Stadsstyrelsen i Helsingfors väntas i dag godkänna planändringen som möjliggör ett 33 våningar högt kongresshotell på Busholmen. På basis av Yle Huvudstadsregionens rundringning stöder majoriteten av stadsstyrelsen projektet.

Den nuvarande planen möjliggör en byggnad på högst 16 våningar och därför behövs en planändring. Hotellet planeras ha restauranger i övre och nedre våningen och där skulle också finnas en konditionsanläggning som skulle vara i allmänt bruk.

Tomthyran är 800 000-900 000 euro per år, medan en försäljning av tomten beräknas ge staden 16-18,6 miljoner euro.

Samlingspartiets ledamöter, De grönas ledamöter och Sannfinländaren Jussi Halla-aho är postiva till kongresshotellet, medan Vänsterförbundets Sirpa Puhakka och SFP:s Marcus Rantala motsätter sig.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Huvudstadsregionen: Vad tycker människor på Busholmen om skyskrapor?
Radio Vega Huvudstadsregionen: Vad tycker människor på Busholmen om skyskrapor? - Spela upp på Arenan

SDP:s ståndpunkt var ännu i fredags, den 3 maj, oklar, men fastän partiets tre ledamöter skulle motsätta sig kan de ändå inte fälla projektet.

"Ingen wow-arkitektur"

Av dem som stöder planerna säger flera att det inte är av arkitektoniska orsaker utan eftersom hotellet skulle gynna stadens näringsliv. Av den åsikten är bland annat Samlingspartiets Laura Rissanen.

- Det är inget bra exempel på wow-arkitektur, men det är en bra investering, bland annat sysselsättningsmässigt, säger Rissanen.

Inne på samma linje är Lasse Männistö (Saml).

Bildtext Så skulle tornhotellet se ut från Mechelingatan.

- Ur arkitektonisk synvinkel är tornhotellet inte särskilt vackert, men det är en aning avsides från Helsingfors historiska siluett. Och ur näringslivssynvinkel är det fråga om ett viktigt projekt så därför stöder jag det.

De gröna har länge velat gällande sin ståndpunkt, men nu verkar partiets samtliga fyra ledamöter i stadsstyrelsen stöda planerna.

- Om vi alltid motsätter oss alla projekt som finansieras med privata medel vill ingen längre investera i Helsingfors. Vi tycker att det vore viktigt att fullmäktige får fatta beslut i frågan, säger Tuulia Kousa (Gröna).

Sannfinländaren Jussi Halla-aho kommentarer frågan med att det är klokt att bygga uppåt och därför ställer han sig positivt.

SFP:s Marcus Rantala motsätter sig eftersom byggnaden förstör stadsbilden.

- Det är för ensamt där på Busholmen och det stör stadsbilden. Skulle det byggas i mellersta Böle vore jag däremot för ett tornhotell, säger Rantala.

Helsingfors (och Finlands) högsta byggnad där människor bor är nu Cirrus-huset i Nordsjö som är 26 våningar och 87,5 meter högt. Det planerade tornhotellet skulle vara 117,20 meter.