Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lust och levebröd

Från 2013
Uppdaterad 06.05.2013 14:00.
spargris gjord av glas
Bild: Yle /Jennifer Granqvist

Lust och levebröd är ett seminarium i kunskapsreflektion kring arbetets mening. Det ordnas på Hangö Sommaruni i mitten av juni. Det är berätterskan och författaren Mariella Lindén och skådespelaren och regissören Ida-Lotta Backman som tillsammans leder kursen för högst 20 deltagare.

Kursen beskrivs såhär:

Våra arbetsdagar innehåller blandningar av yrkeskunnande, mönster och rutiner som upprepar sig, samverkan med andra människor. Vi arbetar och lever – i en värld av ekorrhjul fyllda med nödtvång, stress, passion, låglöneslit, bonusar, hemarbete, utbrändhet, arbetslöshet.
Industrialiseringen under 1800-talet ledde till att produktionsarbete ställdes i förgrunden. Arbete började betraktas som liktydigt med jobb, arbetsplats och avlöning. Omsorgsarbete, liksom annat arbete som inte handlar om produktion, har kommit att framstå som mindre livsavgörande nödvändigt. Den indelningen präglar fortfarande modeller och värderingar som styr hur arbetsliv och levnadsvillkor ser ut.
På seminariet LUST OCH LEVEBRÖD vänder vi kikaren in mot våra egna arbetssituationer och liv. Våra erfarenheter är fulla av kunskaper. De är välbekanta för oss, men de kan samtidigt vara tysta, osynliga och oformulerade.
Vi undersöker hur arbetets verklighet ser ut för oss själva och reflekterar över arbetets mening. Korta föreläsningar ingår som inspiration.
Genom årtusenden har människor arbetat. Arbete är människors gåva till det gemensamma. Vilka uttryck tar det sig för oss idag?
Vi funderar över dilemman våra arbeten innehåller, vi lyssnar till rytmerna vi lever med, vi gestaltar arbetets ritualer. Vad gör vi, när, hur och varför?

Sista anmälningsdag till seminariet på Hangö Sommaruni är den 21.5.