Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle börjar sända ryskspråkiga tv-nyheter

Från 2013
Uppdaterad 06.05.2013 15:50.
Nyheter på ryska med Katja Liukkonen och Levan Tvaltvadzen
Bildtext Nyheter på ryska med Katja Liukkonen och Levan Tvaltvadzen.

Yle börjar sända ryskspråkiga tv-nyheter nästa vecka. En redaktion på fem personer ansvarar för dagliga sändingar som i första hand ska handla om Finland men också bjuda på nyheter från Ryssland. Ämnen som intresserar särskilt den ryskspråkiga publiken vill nyheterna bjuda på varje dag.

- Vi vill ge ryskspråkiga medel att vara med i det finska samhället, säger Atte Jääskeläinen, direktör för de finska nyheterna och aktualiteterna.

Det fem minuter långa nyhetsprogrammet Novosti Yle ska från och med nästa måndag sändas dagligen före Yle Nyheter på teckenspråk klockan 16.50.

Det viktigaste innehållet ska handla om Finland - om politik, ekonomi och samhälle, säger Jääskeläinen.

Men det ska också bli nyheter om Ryssland eftersom det givetvis intresserar målgruppen, lovar Jääskeläinen. Redaktionen siktar också på att varje dag producera innehåll specifikt för målgruppen - om frågor som intresserar de ryskspråkiga i Finland.

Tv:n viktig för många ryssar

Yle har i över 20 år sänt nyheter på ryska i radio och i flera år bjudit publiken på webbnyheter.

I radio är det svårt att nå publiken med tre enskilda nyhetssändingar per dag, säger Jääskeläinen. Dessutom förlitar sig många ryssar i första hand på tv-nyheter. Yles webbnyheter har däremot blivit viktigare.

- Och webben kombinerat med tv och radio är viktigt eftersom alla som inte hinner följa sändningar då får allt material via webben, säger Jääskeläinen.

I dag bor över 62 000 ryskspråkiga i Finland. Att den här språkminoriteten behöver få information om Finland på ryska för att kunna ta del av samhället har många ansett redan länge.

Jääskeläinen säger att man planerat de här tv-nyheterna i kring fyra år. Att Yle nu kör igång sändningarna beror på finansieringen.

- Under de senaste tio åren har vi bara sparat och det har varit svårt att börja något nytt. Nu när vi har en bättre situation gällande finanser så kunde vi fatta beslutet att börja sändningarna.

Hur mycket kostar då de här tv-nyheterna?

Årsbudgeten för nyheterna på ryska är mellan 100 000 och 500 000 euro. I och med tv-nyheterna har Yle anställt två nya personer till den ryskspråkiga redaktionen. De är nu sammanlagt fem.