Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Massproducerade valpar ökar risken för sjukdomar

Från 2013
Sankt bernhardsvalpar
Bildtext Söta valpar som verkar friska kan ändå sprida livsfarliga sjukdomar, varnar Finska Kennelklubben. Arkivbild.

Valpfebern stiger vid den här tiden på året, men billiga valpar som inhandlats via nätet kan föra med sig otrevliga överraskningar, varnar Finska Kennelklubben.

Massproduktionen av valpar ökar risken för att livsfarliga sjukdomar sprids till Finland.

Enligt kennelklubben är det farligaste hotet just nu rabies, som man återupptäckt hos hundar i Ryssland och de baltiska länderna.

Ett annat hot utgör echinokockinfektioner, som kan smitta från bandmask som finns i avföring hos sjuka hundar. Sjukdomen kan smitta människor om de kommer i kontakt med avföringen.

Echinokockinfektioner kan liksom rabies vara livshotande för människor.

- Rabies och echinokocker är båda problematiska sjukdomar eftersom djuret kan vara symptomfritt och ändå sprida sjukdomen, säger Helsingfors övervakande veterinär Heidi Öjst.

Det finns inget botemedel mot rabies hos hundar, och de dör av förlamning om de inte avlivas. Alla människor som varit i kontakt med rabieshundar ges en intesiv antibiotikakur, även om sjukdomen inte ens skulle ha blivit bekräftad. Även echinokockinfektioner kräver långvarig vård hos människor.

Enligt Öjst rapporteras årligen allt flera misstänkta fall av rabies i huvudstadsregionen. Senast som rabies bekräftades i Finland var 2007 hos en hund som hade importerats olagligt från Indien.