Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska järnvägens hållfasthet testas i Svedja

Från 2013
Uppdaterad 13.02.2015 13:44.
Rör
Bildtext Tunnelbygget pågick hela helgen. Riktigt färdigt blir det först om en månad, men tågen kan köra igen.
Bild: yle/Pia Santonen

En tunnel för cyklister och fotgängare samt en bilvägstunnel installerades under veckoslutet under järnvägen i Svedja i Karis.

Tunnelbygget i Svedja är ett experiment. Nu följer experter med i fall konstruktionen håller för trycket från järnvägstrafiken.

Arbetet med att ta bort järnvägsskenorna, bygga in en fotgängartunnel och en bilvägstunnel och sedan sätta på järnvägsskenorna igen blev klart i går (5.5). Det var klart två timmar före tidtabellen. Tågtrafiken mellan Hangö och Karis har öppnat igen. Nu ska hållfastheten på konstruktionen testas.

Om allt går bra öppnas tunnlarna för trafik om en månad - den 6 juni - enligt uppgifter från Trafikverket. Det viktiga nu är att undersöka om järnvägen hålls på plats när tågen kör över tunnelområdet, enligt Erkki Mäkelä på Trafikveket.

- Inte förrän det tekniska universitet i Tammerfors har kunnat konstatera att konstruktionen är stabil, kan tunnlarna öppnas för trafik, berättar han.

På prov

Tunnelbygget i Svedja är ett experiment. En tunnel med så stor diameter som bilvägstunneln har inte tidigare byggts under järnvägar i Finland. Överhuvudtaget har ett sådant här tunnelbygge av den här storleksklassen inte gjorts i Finland förut, säger Mäkelä.

Djupet på jordmassan som finns mellan järnvägen och tunnlarna är på absolut lägsta godkända nivå, d.v.s. bara 1,4 meter.

Tunnlarna under järnvägen i Svedja ersätter tre farliga järnvägsplankorsningar, som alltså stängs för trafik.

Diskussion om artikeln