Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Han kämpar för att få köra buss i turban

Från 2013
Uppdaterad 07.05.2013 11:22.
Busschauffören Gill Sukhdarshan Singh
Bildtext Någon måste vara den första att be om det här, säger Gill.
Bild: Yle/Anna Savonius

Varför får invandrade använda turban och slöja i så många andra länder på jobbet - men inte i Finland? Den frågan ställer sig sikhen Gill Sukhdarshan Singh, bosatt sedan drygt 20 år i Finland. Han kör buss i Vanda i huvudstadsregionen och har nekats tillstånd att använda turban på jobbet.

Hans rätt att använda den för sikhiska män viktiga religiösa symbolen - turbanen - har prövats i flera instanser - bland annat Justitiekansler och Minoritetsombudsmannen har fått ta emot en prövningsansökan från Gill.

Gill Sukhdarshan Singh visar upp en huvudduk som viks till turban.
Bildtext Turbantygen kan vara upp till 7 meter långa.
Bild: Yle/Anna Savonius

För tillfället har ärendet överförts till Regionförvaltningsverket, som handhar arbetslivsfrågor och nu ska ta ställning till religiös diskriminering på arbetsplatsen.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat anser arbetsskyddsombudet Arto Ajala att turbaner inte passar i busschaufförers utstyrsel.

Inga klagomål

Gill Sukhdarshan Singh med sin fru Jasvir Kaur
Bildtext Paret Gill kör båda buss, de har tre barn i åldern 15 - 21.
Bild: Yle/Anna Savonius

Gill själv säger att han haft privilegiet att köra samma busslinjer under en längre tid och både kollegerna och kunderna är bekanta.

- Ingen har kommenterat min turban negativt, säger han själv till Yle Nyheter, tvärtom. Folk är nyfikna och frågar, jag är själv pratsam och mån om att vara vänlig på jobbet.

Gill hann köra några månader iförd turban innan arbetsgivaren reagerade.

- Jag fick höra att det inte var önskvärt att ha turbanen på bakom ratten, säger han. Det är tråkigt, eftersom den är en viktig, manlig och religiös symbol för oss sikher. Nu kör han utan turban tills ärendet avgörs.

Någon måste vara den första

När Yle Nyheter besöker Gill och hans fru i deras hem i Vanda är handlingarna utspridda på bordet. Det är många myndigheter som redan har fått en påstöt i ärendet från Gill. Själv säger han att både transportfacket AKT:s jurist och Regionförvaltningsverket grunnar på frågan.

- Någon måste vara den första som frågar om en sådan här sak, säger Gill själv. Sedan blir det lättare. Enligt hans egna utredningar får man använda turban i Sverige både då man kör tåg eller taxi professionellt. Också i Norge finns det sikher som kör taxi med turbanen på.

- Vi kommer att bli fler som vill göra det, bedömer Gill. Jag har både städat och jobbat i storkök - men det känns mycket mera meningsfullt att köra buss. Därför hoppas jag på ett positivt beslut i den här frågan, säger han.

Läs också:

HS: Päähuiveista on tulossa osa kaupan asuja
HS: Pieni sikhiyhteisö tekee kovasti töitä Suomessa.
HS: Turbaanikielto on älytön
Läs mera om turbanen i Wikipedia.

Diskussion om artikeln