Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet astmatiker fortsätter att öka

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:59.
Alpollen
Bild: Yle/Eila Haikarainen

Nu under våren är det speciellt jobbigt för dem som lider av astma och allergier. Många tvingas ta stora mängder mediciner för att lindra symptomen.

- Jag använder antihistaminer och spolar näsan med saltlösning och nässprej. Det finns inte så mycket annat att göra. Om det blir värre måste jag använda kortisonsprej, säger Marja Hakalax.

Hakalax är styrelsemedlem i Åbonejdens andningsförbund och en av de många astmatiker som har det kämpigt under våren. Gatudamm och trädpollen orsakar både hosta, andningssvårigheter och kliande ögon.

Nästan 10 procent av finländarna lider av kronisk astma men många fler har problem under pollensäsongen. Antalet astmatiker fortsätter att öka.

- Både allergier och astma har ökat de senaste decennierna, det ser man klart, säger barnläkare Mikael Kuitunen vid barnkliniken i Helsingfors.

Orsakerna till varför astma är ett så stort problem för många människor beror på vår omgivning. Vår värld är helt enkelt för ren. Enligt Kuitunen har vårt immunförsvar inte längre tillräckligt stora motståndare för att skydda sig mot små fiender som pollen. Därför blir vi mer sjuka.

- Det har visat sig att vi troligtvis lever i en för hygienisk värld.

Kuitunen understryker ändå att vården och medicineringen utvecklats mycket.

- Medicinerna är effektivare och har mindre biverkningar. Dessutom hittar hälsovårdssystemet astma i ett tidigare skede vilket gör att man kan börja behandlingen i tid.

Även om vården för astmatiker har förbättrats menar Kuitunen att det inte finns mycket man kan göra för att förebygga astma. För Hakalax blir det bättre först när sommaren kommer.

- Det är inte så hemskt mycket man kan göra, det är att använda medicin. Till alla lycka så går det över alltid. Åtminstone blir det bättre för mig när värmen kommer.

Internationella Astmadagen firas på tisdag för att uppmärksamma sjukdomen.

Sara Ekstrand

Diskussion om artikeln