Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gruppstyrka blev dans

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

Hela året har dansare vid Musikinstitutet Arkipelag jobbat på vårens storsatsning Uniko – gruppstyrka/joukkovoimaa. Tjugofem elever i åldern 12 - 17 deltar i föreställningen som har premiär på tisdag.

Marianne Petters har gjort koreografin och för musiken står Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen och Kronos Quartet.

Temat kändes aktuellt, förklarar danspedagog Marianne Petters. Grupper, massor, hur grupper kan påverka, hur det känns att stå utanför, hur det känns att vara innanför.

Dansen en livsnerv

Bildtext Dansgruppen i Björkboda övar i den gamla byskolan.

Dansarna själva utgör en stark grupp på Kimitoön. Från att ha lockat cirka trettio elever då Arkipelags danslektioner startade i medlet av 1990-talet, lockar hobbyn i dag nästan hundra barn och unga. Merparten av dansarna är flickor och för många av dem är dansen oerhört viktig.

Sjuttonåriga Julia Holmqvist har dansat i nio år och hon siktar på att börja studera dans efter gymnasiet. För henne är ett liv utan dans otänkbart.

- När jag dansar känner jag mig fri från allting. Det går mycket bättre att dansa ut allting än att försöka sätta ord på känslorna.

Helhet och budskap intresserar

Marianne Petters (f 1970) har själv studerat klassisk balett i Dresden, Östtyskland, men föredrar numera modern dans.

Som dansare berättar Petters att hon alltid varit intresserad av mer än bara det tekniska kunnandet.

Bildtext För många flickor betyder dansen mycket. Julia Holmqvist och Ida-Marie Byman i förgrunden.

- Jag har alltid varit intresserad av helheten och budskapet, förklarar Petters som också tror att studietiden i DDR i viss mån präglat henne.
- Publiken där förväntade sig att det fanns ett indirekt budskap.

Under danslektionerna på Kimitoön får eleverna bland annat lära sig improvisera och göra egna koreografier. Alla dansare uppträder också regelbundet med både egna och gemensamma koreografier.

- Det krävs mod men det är också roligt att visa vad man kan, berättar Julia Holmqvist.

Marianne Petters tilldelades kommunens stora kulturpris i början av året. Hon leder ensam olika dansgrupper runt om på Kimitoön och har totalt cirka nittio elever.

Premiär för Uniko – gruppstyrka/joukkovoimaa i Kimito, Villa Lande kl 18. Föreställning även på söndag 19.5 kl 16.