Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Landet som inte längre är

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 12:51.
Dok: Landet som inte längre är
Bild: Peter Gerdehag

Peter Gerdehag har blivit känd för sina rofyllda dokumentärer som hyllar det svenska kulturarvet och de småbönder som nästan alla svenskar härstammar från. Gerdehag har följt livet på en bondgård i Småland under flera årtionden, först med stillbildskamera och nu, under de senaste elva åren, med filmkamera.

Familjen Caremalm, på gården Kroxhult 1:4, blir symboler för de jordbrukare som arbetade med traditionen som kompass, innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens kunskap för alla världens vindar. Tiden sipprar fram längs det småländska landskapets hagar, stenrösen och kostigar. Långsamt men oåterkalleligt förändrar den människor och djur. Rynkor djupnar och kroppar slits under det hårda arbetet med jord, skog och djur. Peter Gerdehag betraktar dem med kameraögat, ser hur de sliter i det stenrike som de ärvt, ser hur de förvandlas.

Själva säger de att de bara lever sitt liv, att de fått en gåva att ta hand om, ett förvaltarskap. Det är deras stillsamma glädje över uppdraget, den djupt rotade samvaron mellan människor och djur och deras nära förhållande till naturen, som sätter sin prägel på filmen. Det har blivit en eftertänksam, nästan meditativ film, utan intriger och konflikter. En helt omöjlig filmidé, med andra ord, en dokumentär där mjölkkornas klocka fått bestämma tempot.

Dok: Landet som inte längre är
Yle Fem torsdag 9.5.2013 kl. 22.00 (repris från 2012)
30 dagar på Arenan efter sändning

Manus och klipp: Olle Häger och Kjell Tunegård