Vems kostråd kan man lita på?
- Dagens kostråd till diabetiker kommer att uppfattas som rena vansinnet i framtiden.
Det menar den svenska läkaren Andreas Eenfeldt, också känd under namnet Kostdoktorn. Han har i flera års tid varit en av de synligaste förespråkarna av lågkolhydratkost (LCHF).
- Det är galet att äta 45-60 procent av det som höjer blodsockret, alltså kolhydrater, slår Eenfeldt fast. Det är råd som höjer blodsockret för diabetiker, leder till mer medicin, man går upp i vikt, får en sämre fördelning av kolesterol och högre blodtryck.
Eenfeldt säger det efter att ha bekantat sig med de kostrekommendationer som Diabetesförbundet i Finland förespråkar.
Där står det att det totala energiintaget av kolhydrater borde vara 45-60 procent. Fettintaget får vara 25-35 procent; de mättade fetternas andel bör hållas så lågt som möjligt. Resten av energin består av proteiner.
Bra råd
Näringsterapeut Eliina Aro på Diabetesförbundet i Finland har själv varit med i den arbetsgrupp som har arbetat fram de här riktlinjerna.
- De är överraskande bra. Man ska inte stirra sig blind på procenterna. Med min långa erfarenhet kan jag säga att den bästa vårdbalansen nås med ett kolhydratintag på över 50 procent.
De kolhydrater (stärkelse, kostfiber samt olika sockerarter) vi äter bryts ner till blodsocker och förs via blodet till kroppens vävnader och sedan till cellerna där de blir energi. Eliina Aro menar att det inte är ett problem att kolhydraterna förvandlas till socker.
- Det finns insulin för det, säger hon.
Hon höjer istället ett varningens finger för s.k. hårda fetter, alltså mättade fetter. Dit räknas t.ex. kokosfett, smör, rött kött samt fett från grädde, mjölk och ost.
- Det viktiga är kvaliteten på det fett vi äter. De hårda fetterna leder till förhöjda kolesterolvärden.
Andreas Eenfeldt hänvisar till ny forskning när han säger:
- Det är omodernt att vara rädd för fett.
Vad kolesterolet anbelangar menar han – och Aro – att man inte ska stirra sig blind på totalkolesterolet; det viktiga är förhållandet mellan det ”goda” kolesterolet (HDL) och det ”dåliga” kolesterolet (LDL).
Nya råd
Det rör på sig på kostrådsfronten. Socialstyrelsen i Sverige publicerade för ett och ett halvt år sedan nya direktiv för sjukvården när det gäller diabetespatienter. Nu presenteras fyra huvudalternativ. Ett av alternativen är vad man kallar måttlig lågkolhydratkost (30-40 procent kolhydrater).
Socialstyrelsen skriver att måttlig lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes. Den har en positiv inverkan på långtidsblodsocker och vikt samt förbättrar blodfetter. Det sista ska tolkas som att HDL-kolesterolet (det goda) ökar.
Dessutom informeras om så kallad extrem lågkolhydratkost = LCHF. Den kan ge snabb initial viktminskning och något förbättrade blodfetter. Men härvidlag kommer Socialstyrelsen med en brasklapp: de studier som finns räcker inte till för att bedöma de långsiktiga effekterna.
Råd som förskräcker
Eliina Aro på Diabetesförbundet i Finland blir närmast förskräckt när hon bekantar sig med de nya svenska kostråden.
- Jag förstår inte varför man ens nämner LCHF i det här sammanhanget, säger Aro
Hon får flankstöd av Mikael Fogelholm, professor i näringslära vi Helsingfors universitet.
- Nej, det här är inte ett alternativ för oss. Det finns inga långtidsbevis.
Fogelholm håller med Eenfeldt om att lågkolhydratkosten nog kan hjälpa en person att gå ner i vikt. Men han rekommenderar alltså inte att någon fortsätter med en dylik diet under en längre tid. Istället talar Fogelholm sig varm för kolhydrater med hög fiberhalt.
- Befolkningsstudier i USA tyder på att det kan vara okay med ett kolhydratintag på bara 35-40 procent om fettet och proteinet kommer från fisk- och växtsidan.
Tänk själv!
Leena Furubacka har en privat läkarpraktik och tror att det pågår en revolution i det tysta. Trots etablissemangets varningar och fettfobi gör folk som de vill. Hon har märkt ett växande intresse för alternativa kostråd bland sina klienter.
- Jag brukar lämna mycket öppet åt patienterna. De ska testa själva och inte lyda blint. Jag uppmanar dem att tänka själva och ta reda på saker, säger Furubacka.
Spotlight om kostråd sänds lördag 11.5 kl. 15.15.