Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Torgparkering ser ut att få nej redan i stadsstyrelsen

Från 2013
Uppdaterad 08.05.2013 12:19.
Bildtext Torgförsäljarna i Hagnäs kan snart dra en lättnadens suck. Det ser ut som om stadsstyrelsen säger nej till en parkeringshall.

Parkeringshallen under Hagnäs torg ser ut att få nej redan i stadsstyrelsen och därmed behandlas frågan aldrig av stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsen i Helsingfors ska ta ställning till hallen på mötet den 27 maj och nu ser det ut som om majoriteten av ledamöterna ställer sig negativt till förslaget. SFP:s Marcus Rantala ser ut att vara den som fäller avgörandet och han meddelar nu att han ställer sig tveksam till en parkeringshall.

- Utgående från de bakgrundsfakta jag har läst hittills, tycker jag att hallen inte behövs. Området har bra kollektivtrafik och det finns redan en del parkeringsplatser, säger Rantala till Yle Huvudstadsregionen.

Åtta ledamöter säger nej

Rantala säger att han vill hinna gå igenom all bakgrundsfakta som finns innan han fattar sitt beslut. Han ska också diskutera frågan med SFP:s stadsfullmäktigegrupp, för att höra deras åsikter. Majoriteten i fullmäktigegruppen verkar ändå vara emot förslaget.

Förutom Rantala är också De grönas fyra stadsstyrelseledamöter, Samlingspartiets Laura Rissanen, Vänsterförbundets Sirpa Puhakka och Sannfinländaren Jussi Halla-aho kritiska till projektet. Därmed är en majoritet, det vill säga åtta ledamöter emot planerna.

Bildtext Raija Kaattari motsätter sig en parkeringshall under Hagnäs torg.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare att hallen ser ut att få ett ja i stadsstyrelsen, men nu verkar pendeln ha svängt mot en mer negativ inställning.

Försäljare: Torget dör ut

Marcus Rantala uppger att det som avgör hans ståndpunkt är vad torgförsäljarna och företagarna i området tycker om planerna. Och torgförsäljarna är kritiska till planerna. En försäljare säger till Yle Huvudstadsregionen att han inte längre orkar tala om parkeringshallen. Men om halllen blir verklighet kommer han att sluta helt med sin verksamhet.

Raija Kaattari har haft sitt café på Hagnäs torg i trettionio år. Också hon motsätter sig förslaget.

- En parkeringshall skulle vara katastrofal för torgsförsäljarna i Hagnäs. Det är oklart vad vi ska göra medan hallen byggs -men klart står att det kommer att bli dyrt för oss ekonomiskt att klara oss då.

Hon säger också att många försäljare närmar sig pensionsåldern och kommer knappast att fortsätta med försäljningen om det blir ett avbrott i torgverksamheten.