Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur många slavar jobbar för dig?

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 21:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Är det slavar som syr dina kläder och skor? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Äger du en telefon och en dator? Har du tjugo, kanske trettio skjortor och byxor hemma i skåpet?
Står det Made in India eller China i dem?

Det gör det i mina skjortor. Min tygskjorta av bomull är tillverkad i Kina och på den andra, kortärmade, står det Made in India.

- Det är mycket sannolikt att tiotals slavar har jobbat för dig, säger Sonja Vartiala som är verksamhetsledare för Finnwatch.

Sonja Vartiala, verksamhetsledare Finnwatch
Bildtext Sonja Vartiala, verksamhetsledare Finnwatch.
Bild: Elina Ervasti/ YLE

I Kina är förhållandena lite bättre än förut eftersom lönerna är bättre än tidigare. Men bomullet kommer sannolikt från Uzbekistan.

- Där plockar den uzbekiska staten barnen från skolan och för dem till bomullsfälten för att plocka bomull. De tvingas jobba långa dagar, säger Vartiala.

Också i Indien är tvångsarbete vanligt. Både min kortärmade skjorta och kanske också mina läderskor kan vara tillverkade i Indien.

- Om pälsen är avlägsnad från skinnet och det har garvats i en liten verkstad i Indien kan det mycket väl vara gjort av en slav.

slavarbete
Bildtext Slavar runtom i världen har tillverkat våra dagliga konsumtionsprodukter.
Bild: Grafik/YLE

Över 20 miljoner slavar

Internationella organisationer uppskattar att det finns 27 miljoner slavar i världen. Omkring hälften finns i Asien där många låglönefabriker tillverkar kläder för företag i västvärlden.

- Med slavar nuförtiden avses människor som inte har något annat alternativ än att jobba upp till 15 timmar om dagen för en lön som de inte kan leva på, säger Vartiala. De har ingen möjlighet att jobba sig ut ur fattigdomen och ge sina barn ett bättre liv.

slavar i världen
Bildtext Det finns över 20 miljoner slavar i världen.
Bild: Grafik/ YLE

Finnwatch jobb går ut på att pressa företagen att ta större ansvar och vara öppna med vilka underleverantörer de använder.

Sonja Vartiala tycker att man ofta överdriver kundens ansvar. Enligt henne är det svårt för kunden att påverka. Det kunden kan göra är att kräva företaget på mera information om produkten men däremot helst inte låta bli att köpa.

- Bojkotter leder ingen vart. De försämrar situationen för arbetaren eftersom han eller hon förlorar sitt jobb om företaget går i konkurs.

I min jacka står det inte var den är tillverkad. Den skulle Sonja Vartiala inte köpa. Hon skulle kräva företaget på information istället.

- Ett bra sätt är att skriva på företagets Facebook-sida. Då ser alla hur de svarar. Företagen är väldigt måna om sin image.

Kolla hur många slavar som jobbar för dig.

Diskussion om artikeln