Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Myndigheternas syn på läget i Rwanda blåögd"

Från 2013
Uppdaterad 09.05.2013 06:59.
Bildtext Människorättsorganisationer kritiserar de finländska myndigheternas syn på läget i Rwanda.
Bild: EPA/Charles Shoemaker

Bedömningen om hur tryggt det är i Rwanda för personer som är aktiva inom oppositionen varierar mellan de finländska myndigheterna och människorättsorganisationer som följer med den politiska utvecklingen i landet.

Alphonsine Uwiseyimana från Rwanda skulle utvisas av polisen i Åbo förra veckan, men hon gömmer sig nu. På onsdagen blev det klart att hennes tioåriga dotter ska få stanna i Finland tills vidare trots att mamman fortsättningsvis ska utvisas. Uwiseyimana stödde oppositionspartiet FDU-Inkingi i Rwanda och flydde på grund av det till Finland för fem år sen. Hon har sagt att hon kommer att fängslas om hon återvänder.

På Migrationsverket säger man att riskerna för politiskt aktiva asylsökande bedöms enskilt för varje fall.

- Beslutet beror på vad personen har gjort för att stöda oppositionen eller vilken position han eller hon har haft i oppositionspartiet. Fallen granskas individuellt varje gång, säger Esko Repo, chef för asylenheten vid Migrationsverket

Han säger ändå att det i Rwandas, som i så många andra länders fall, handlar om att ju aktivare personen har varit inom oppositionen, desto större risk har han eller hon att bli fängslad. Enligt Repo anser de finländska myndigheterna ändå att säkerhetsläget i Rwanda är bättre i dag än tidigare.

Människorättsläget i Rwanda har försämrats de senaste åren

Flera människorättsorganisationer är kritiska till den bedömningen och säger att de finländska myndigheternas syn är blåögd. Generalsekreterare Päivi Mattila på Förbundet för mänskliga rättigheter är oroad över utvecklingen i Rwanda.

- Situationen av mänskliga rättigheter har blivit sämre. Den blev avsevärt sämre efter presidentvalet år 2010 och det har inte förbättrats efter det, säger Mattila.

Päivi Mattila, generalsekreterare, Förbundet för mänskliga rättigheter
Bildtext Päivi Mattila, generalsekreterare på Förbundet för mänskliga rättigheter säger att läget för oppositionella har försämrats i Rwanda de senaste åren.
Bild: Mikko Kuivalainen

Enligt henne har yttrandefriheten begränsats avsevärt. Det är också svårare för oppositionsmedlemmar, journalister, människorättsförsvarare och andra aktivister att jobba i Rwanda om man jämför med tiden innan presidentvalet 2010. Dessutom riskerar oppositionella rättegångar och fängelsestraff på felaktiga grunder. För tillfället sitter bland annat två oppositionsledare, en av dem FDU-Inkingis ledare Victoire Ingabire, fängslade.

Enligt Mattila är en annan oroväckande utveckling att regeringen har tagit ett strängare grepp om de medborgare som har flytt landet.

- Det finns massor av flyktingar från Rwanda i grannländerna, bland annat i Uganda. Nu har Rwanda tvingat flyktingarna tillbaka och det verkar som att Rwanda och Uganda har haft en överrenskommelse som har gjort att Uganda har tvingats returnera flyktingarna, säger Mattila.

Hon hoppas att de finländska myndigheterna skulle vara ännu mer noga med att avväga varje asylsökandes fall enskilt. Hon poängterar att läget också varierar i de olika regionerna i Rwanda.

Hur det går för Uwizeyimana och hennes dotter återstår att se. Helsingfors förvaltningsdomstol ska ännu ta ställning till ett besvär som har lämnats in om utvisningen.