Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamistledare dömdes till döden i Bangladesh

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 14:51.
Bild: Johnny Sjöblom

En specialdomstol i Bangladesh har dömt en ledande person inom landets största islamistiska parti till döden. Polisen befarar att oroligheter kommer att bryta ut mellan poliser och demonstranter.

Mohammad Kamaruzzaman, som är en nyckelfigur i partiet Jamaat-e-Islami, dömdes till döden för folkmord och tortyr av obeväpnade civila under det bangladeshiska självständighetskriget 1971.

Folkmordsåtalet mot Kamaruzzaman härrör från dödandet av över hundra bangladeshiska jordbrukare i den nordliga byn Sohagpur, sedermera känd som änkornas by.

En lagförändring som trädde i kraft i februari möjliggjorde att personer inom partiet kan ställas inför rätta för krigsbrott begånga under kriget på 1970-talet.

Oroligheter bröt ut i januari då den mycket kritiserade bangladeshiska krigsdomstolen dömde i sin frånvaro en av ledarna inom partiet Jamaat-e-Islami till döden.

Sedan dess har mera än hundra människor mist livet i sammadrabbningar mellan demonstranter, islamister och polis.

Historisk bakgrund

Bangladesh blev en del av Pakistan i slutet av den engelska kolonialtiden i Indien 1947. Landet, som då hette Östpakistan, vann sin självständighet med hjälp av Indien i december 1971 efter ett nio månader långt krig mot Västpakistan.

Det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami grundades i Indien år 1941. Partiet blev det ledande islamistiska partiet i både Väst- och Östpakistan samt Indien år 1947.

Partiet motsatte sig uppdelande av den pakistanska staten och stödde Västpakistan i det bangladeshiska inbördeskriget 1971. Partiet samarbetade med den västpakistanska armén i attacker mot bangladeshiska nationalister och hinduer.

Många av partiets ledare var en del av de paramilitära trupperna som kopplas bland annat till massmord på hinduer.

Tidigare i veckan dog 16 människor i Pakistan då en bomb exploderade under det islamistiska partiet Jamiat Ulema-e-Islams valmöte. Jamiat Ulema-e-Islam är den pakistanska grenen av Jamaat-e-Islami.