Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja: Frigivning en känslig sak

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 11:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Tuomioja: Detaljerna känner vi inte till - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utrikesminister Erkki Tuomioja säger till Yle Nyheter att det har spekulerats mycket i de kidnappade finländarnas öde.

- Det har funnits tecken på att finländarna varit vid liv - men det var först i går som det bekräftades att de befann sig i Oman.

- Samarbetet med Oman har skötts av Österrike med vårt samtycke. Detaljerna kring frigivningen känner vi inte till, säger Tuomioja. - Man bör komma ihåg att det handlar om känslig information som kan vara till nytta för kidnappare i framtiden.
- Det finns för tillfället närmare 20 kidnappade personer i Jemen, och vi bör vara försiktiga så att vi inte äventyrar frigivningsmöjligheter.

- Denna typ av terrorism har brett ut sig allt mera och drabbar olika länders medborgare. Det är viktigt att inte sprida alla sorters spekulationer och kommentarer. Man får inte sätta säkerheten på spel och försvåra möjligheten befria kidnappade att få fast kriminella personer. Tuomioja sade att han hoppas att det internationella samfundet stärker sitt samarbete i bekämpandet av kidnappningar. - Kidnappandet har blivit en finansieringskälla för terroristverksamhet, konstaterade han.

- Det befriade paret genomgår nu läkarundersökningar. Undersökningarna får visa när de kan komma hem.
- Men vi tror och hoppas att de är hemma i morgon.

.