Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kidnappade finländarna hemma igen

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:00.
Flygplanet med de kidnappade finländarna anlände till Helsingfors
Bildtext Media är redan på plats vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Yle

Det kidnappade finländska paret har anlänt till Finland. Paret reste hem i ett privatplan tillsammans med tjänstemän från Utrikesministeriet.

Planet med de kidnappade Atte och Leila Kaleva ombord landade på Helsingfors-Vanda klockan 13.30. De avlägsnade sig från platsen utan att ge några uttalanden i detta skede.

Finlands ambassadör i Ryadh Jarno Syrjälä och Utrikesministeriets informationsdirektör Jouni Mölsä var med på planet, och de ska uttala sig på UM:s presskonferens med början klockan 15.

Finländarna i Jemen lämnades först över till myndigheterna i Oman i går och togs därefter in på sjukhus i Wien i Österrike.

Bildtext Atte och Leila Kaleva
Bild: AFP / Lehtikuva

Paret och och en österrisk man fördes bort av beväpnade män den 21 december i Jemens huvudstad Sanaa. Efter 140 dagars fångenskap är de nu fria.

Bildtext De befriade reser iväg från Oman.
Bild: AFP / Lehtikuva

Haglund: Vi måste lära oss av detta
Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att lärdomen av det skedda är att resenärer bör iaktta UM:s reserekommendationer. Enligt Haglund ska man ta reserekommendationerna helt på allvar.

Haglund påpekar också att den kidnappade officeraren var tjänstledig och reste som privatperson och att händelsen därför inte får påföljder inom försvarsväsendet.

Enligt Haglund är det dock allra viktigast att kidnappningen slutade lyckligt.

Tuomioja: Ingen lösensumma betalades

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) sade vid en presskonferens på torsdag kväll att inga lösensummor har betalats för finländarna. - Finland har skrivit under internationella avtal om att inte finansiera terrorism. Utvecklingen går i övrigt nu åt det hållet också internationellt. Kidnappning får inte bli affärsverksamhet för terrorister, påpekade Tuomioja.

Också Österrikes regering dementerar att landet skulle ha betalat lösen för gisslan. Uppgifter tyder ändå på att Oman spelade en nyckelroll i frigivningen

- Det är Oman och Österrike som kan tackas för att finländarna blev befriade, sade Tuomioja. Huvudförhandlingarna sköttes av Österrike.

På frågan om det var terroristnätverket al-Qaida eller någon lokal stam som låg bakom kidnappningen svarade Tuomioja att det är oklart. - Gränsdragningen är svår eftersom dessa grupper kan flyta ihop.

Tuomioja mycket nöjd med samarbetet

Utrikesministern säger sig vara mycket nöjd med samarbetet mellan myndigheter i olika länder under den tid man försökt befria de kidnappade. Det har handlat om konfidentiell information. - Vi har känt till att de kidnappade var vid liv.

Tuomioja sade också att han hoppas att det befriade paret och deras anhöriga nu lämnas i fred. - De får själva berätta hur de mår och vad de har varit med om. Det handlar ju inte bara om den fysiska hälsan. Att vara tillfångatagen i 140 dagar innebär också annat.

Enligt Tuomioja har parets anhöriga förhållit sig lugnt under hela den tid utredningarna har pågått. - Den 140 dagar långa prövningen är nu slut.

Tuomioja tackade också massmedierna för ansvarsfullt beteende. Ingenting har publicerats som kunde ha hotat de kidnappades liv. - Det gäller alltid att värna om de kidnappades säkerhet. Det viktiga är att de inte kommer till skada.

Finlands utrikesministerium uppmanar folk att inte resa till Jemen. De finländare som befinner sig i Jemen uppmanas att lämna landet. - Vi ska komma ihåg att det hela tiden kidnappas människor i Jemen, och att de är ytterst farligt att röra sig där.
- Det slutar inte alltid så lyckligt som i det här fallet, konstaterade Tuomioja.

Både president Sauli Niinistö och statsminister Jyrki Katainen har kommenterat frigivningen och sagt att de är lättade över beskedet.

Länk till personens Twitterprofil.