Hästkött i finska livsmedel - en sammanfattning
Flera företag i Finland sålde omärkt hästkött. Var kom det köttet ifrån, och hur hade det hamnat i maten?
Lidl vill inte kommentera hästköttet
Lidl sålde falskmärkt hästkött i två produkter i Finland: i gulasch och ravioli. Men Pilvi-Sisko Riikonen, PR-ansvarig på Lidl, säger att utredningen är på hälft på internationell nivå. Därför vill hon inte kommentera. Tyska medier har rapporterat om att Lidl beställde åtminstone en del av sina köttprodukter från en firma i Lichtenstein som heter Hilcona. Men Hilcona hade köpt av en tysk firma som hette Vossko som i sin tur hade köpt köttet av en köttgrossist i Münsterland. Och köttgrossisten uppger att hästköttet kom från Polen, men vill inte säga vilket företag som sålde köttet.
Vossko i Tyskland har också åkt fast för att ha sålt nötkött blandat med griskött. Men Lidl har haft flera leverantörer, och det finns också ett spår som leder till Schweiz, och ett som leder till Frankrike.
Pouttu fick hästkött i kebaben av misstag
Charkuteriföretaget Pouttu verkar i Kannus i Österbotten. Pouttu sålde fem olika sorters kebabkött med omärkt hästkött i.
-Det här var ett mänskligt fel, säger Pekka Kosonen, VD för Pouttu.
Man experimenterade med att blanda hästkött i kebaben, men informationen kom bort på vägen och nådde aldrig innehållsförteckningen. Pekka Kosonen tror att Pouttu sålde hästköttskebab i ungefär ett års tid innan man upptäckte misstaget. Hästköttet hade Pouttu importerat från Kanada och Brasilien, eftersom det råder brist på inhemskt hästkött.
Karelian lihatuote åkte fast i EU-test
Karelian lihatuote hade falskmärkt hästkött i sin kebabskav. Det här upptäcktes när man gjorde ett av de många de livsmedelstest som EU gav order om i våras. Martti Puustinen har grundat företaget men har numera gett över ledarskapet till sin son.
- När Evira hittade hästkött förstod vi först inte vad som hänt, vi undrade om vi tagit fel på köttpaket, för hästkött ser ju precis ut som nötkött, säger Puustinen.
Men Puustinen kom fram till att företaget hade gjort korv med 30 % hästkött på samma linje samma dag som man tillverkade kebabskav. Den här maskinen måste ha haft rester av häst i sig.
Hästköttstesten visar positivt bara om det finns över 1 % hästkött i en produkt. Radar talar med en annan kötthandlare, Veijo Votkin, som säger att det omöjligt kan finnas så mycket hästkött kvar i maskinen att det syns i ett test. På 1000 kilo kebab borde det finnas 10 kilo hästkött.
- Det är sant, men Evira måste ha fått ett paket som tillverkats precis efter hästköttet, och därför var halterna högre, säger Martti Puustinen.
Karelian lihatuote köper inhemskt häst- och nötkött, det kommer från Åboland. Prisskillnaden är inte så stor när det gäller inhemskt kött, kanske någon euro, så ingen ska tro att företaget ville spara pengar genom att blanda någon procent hästkött i, säger Martti Puustinen.
Vaasan missade med innehållsförteckningen och lurades av HK-Scan
Företaget Vaasan som sålde köttpiroger med hästkött i säger att hästköttet skulle finnas med, men att man hade misslyckats med att få med det i innehållsförteckningen. Företaget köpte sitt hästkött av HK-Scan. Enligt avtalet skulle Vaasan köpa finländskt hästkött, men det HK-Scan sålde var kanadensiskt hästkött. Det här kom fram i februari i år.
Läs mer: Hästköttsbedrägeriet är inte slut