Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Morsdag för baltiska mammor

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 16:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tusentals lådor med schampo, kex och kritaskar är redo att köras iväg till familjer i Lettland och Litauen. Marthor i huvudstadsregionen och Österbotten har lyckats fylla en långtradare med morsdagspaket.

- Jag har packat ner en handväska, ett kaffepaket, torkade frukter, lite skönhetssaker och hygienartiklar och till barnen en muminritlåda. Jag hoppas de blir glada och uppskattar dem. Det ger lite guldkant på den vardag de har, säger Helsingforsmarthan Riitta Sittnikow.

Alla kan bidra

Riitta lämnar sina gåvor i ett garage i Grankulla där högen med paket sakta men säkert vuxit inför mors dag. Hon har själv sett vardagen hos fattiga familjer i Baltikum och bistått barnhem där.

- Det är jättetungt att se det när man vet hur det är i Finland. Man kan inte hjälpa alla och med alla saker. Men nästan alla i Finland kunde ge någonting. En godbit eller en handgjord sak, ett par handstickade sockor - allting blir till glädje.

Det var marthor i Österbotten som startade morsdagsinsamlingen från kvinna till kvinna. De kontaktade välgörenhetsorganisationen Hoppets stjärna och nu har tusentals kvinnor engagerat sig. Hoppets stjärnas egen långtradare är redo att plocka upp paket från Kronoby ända till Närpes innan den styr kosan mot färjan i Helsingfors och slutdestinationerna. I Baltikum är hjälpbehovet stort.

- Där finns ensamma mammor med fyra eller till och med sju barn som bor ute på landsbygden utan några bekvämligheter, utan bil och helt utan stöd, berättar verksamhetsledare Karolina Wägar på Hoppets stjärna.

Socialarbetare i Lettland och Litauen har valt ut familjer där stödet behövs allra mest. Det handlar om arbetslösa och ensamstående mammor som har fallit utanför skyddsnäten. En lettisk mamma blev ensam när familjens fjärde barn föddes med Downs syndrom och pappan gav sig av.

”Det kunde vara jag”

Wägar tror att insamlingsmålet är nära hjärtat för kvinnor och mammor i Finland eftersom man lätt kan identifiera sig med mottagarna.

- Lettland och Litauen är också EU-länder men den som har sett Riga känner bara glansbildssidan och en liten del av verkligheten där. Man tänker att det kunde vara jag själv om jag hade fötts i ett annat land, säger Karolina Wägar.

Insamlingen har gått över all förväntan och det har också donerats tacksamt med pengar vid sidan av presentpaketen. Anita Paulig, verksamhetsledare för Helsingfors marthaförening hakade på i slutet av insamlingen men är nöjd med de lokala marthornas insats.

- Många sade "Jee! Något konkret oj vad roligt!". Speciellt i år när marthornas tema är omsorg passar det extra bra. Att göra ett paket med omtanke är ett sätt att visa omsorg, säger Paulig.

När Hoppets stjärnas långtradare når Anitas garage i Grankulla ska den lastas med paket men också avlagda dagismöbler. Och ifall allt går vägen följer också några marthor med på färden för att själva dela ut gåvorna till mammor i Lettland och Litauen.

Mer om ämnet på Yle Arenan