Ångbåtsbryggan 2 - staket
BRYGGAN
Bryggan är byggd för länge sedan, kanske mera än hundra år sedan. Med åren har den tappat sin glans och pondus. Vi ville återställa några av de detaljer som vi tycker en ångbåtsbrygga från sekelskiftet skall ha. Bryggkanten bör ha ett stabilare utseende. Ett staket med bänk kunde höja bryggans status och en stolpe med information kanske kunde vara pricken över i.
Här kan du se hur det gick till när Johan och Camilla renoverade ångbåtsbryggans byggkjol och fundament
Här kan du hur det gick till när Johan och Jonathan byggde ångbåtsbryggans bänk.
Här kan du hur det gick till när Camilla gjorde två skyltar till bryggan.
Ritningen till staketet.
STAKETET
Idé:
När vi nu hade gett brygglocket ett ansiktslyft var det dags att även piffa till landgången. Ett staket med inspiration från gamla Strömsöbilder gav inspiration. Vi ville att staketet skulle bli mera av en dekoration och inramning av simstranden än en ledstång. Klassiska dekorativa kryss ger staketet ett prydsamt utseende. Stolparna som bryter ledstången ger en rytm och visar att staketets funktion är mera av dekorativ karaktär, än som ledstång. Rytmen kan också bidra till att man har mindre bråttom än längs en enhetlig ledstång.
Material:
Landgången bärs upp av stabila fyrkantiga battingar i trä, och det kändes naturligt att fortsätta på samma linje. Vi använde obehandlat, sågat trävirke. I huvudsak battingar i dimensionen 75x75. Stolparna snedsågades i toppen. Dels för att ett sluttande plan gör att vatten rinner av lättare, dels för att toppen passar bättre till de dekorativa kryssen i denna form. Det är dessutom bra att alltid såga bort ett litet stycke av trämaterialet då den befintliga sågytan på ändträ normalt är rätt grov och därför lättare suger i sig vatten.
De horisontala delarna i staketet skruvades till landgångens battingar med däcksskruv. Då man använder däcksskruv för fastsättning av trädelar är det viktigt att använda sig av stora brickor under skruvskallen. Annars är det stor risk för att skruvskallen går in i träviket och man får ett svagare förband. Övriga förband på staketet gjorde vi genom att göra ett 10mms urtag i motstycket, som fixerades med en 28mm trätapp. I var ände av trätappen placerade vi in en kil som gör att tappen trängs fast i hålet. Här skall man komma ihåg att ställa kilen tvärs mot fiberriktningen i trästycken, annars är det risk att trä stycket spricker då kilen spränger.
Vi valde tappmetoden för att den känns som ett naturligare alternativ till typen av material vi valt. Man kan också ersätta tappen med träskruv. Mellan stolparna monterade vi horisontala delar i dimension 28x75 och mellan dessa ett kryss i samma dimension. Krysset fogade vi ihop genom ta ur halvt i halvt där kryssdelarna möts.
Metoden med att ta ur och göra förband som kallas halvt i halvt kräver lite mera arbete, men som belöning får man ett starkt och vackert förband.
Mått:
Allmänna mått på staket eller räcke som det benämns i Finlands Byggbestämmelsesamling:
Höjd från golv till ledstångens övre kant = 900mm (1000mm om fallhöjden är större än 3,0 meter)
Maximalt avstånd mellan stående staketdelar = 100mm
Detaljerad måttsättning av räcken finns på Miljöministeriets hemsida under rubriken - Markanvändning och byggande där man hittar Finlands Byggbestämmelsesamling. Under avdelning F - Allmän byggnadsplanering hittar man F2 som behandlar Säkerhet vid användning av byggnad.
Ytbehandling av Staket & Bänk
Vi lekte med tanken att ge bänkens sittplan en avikande färg för att framhäva den lite eller få den att smält in med locket till landgången. Men efter att vi följt med målarmästarnas framfart på kjolen beslöt vi oss för att satsa på enhetlig färgsättning för staket och bänk. Det hade vi i alla klart för oss att staket skulle ha mörk ton, och vi försökte hitta en färg som skulle hajdulera (passa in) med trädstammarna i närheten. Vi köpte två burkar oljelasyr, en brun och en svart, och så blandade vi på plats. Om man vill färgsätta byggnationer som uppförs på natursköna och öppna platser, som standen är ett typexempel på, bör man vara mycket försiktig med att använda färger som sticker ut eller förstärker former. Vit färg skall man undvika. Hitta gärna inspiration i naturens egna färger i omgivningen.