Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Värmerekord igår och snart plaskar simsäsongen igång

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 15:16.
Bildtext Friluftsbadet i Kokon eller i folkmun känd som Pepotgropen.
Bild: Marcus Nordström

Vid mätstationen i Harabacka uppmättes igår hela 23 grader i skuggan. Inte undra på att man blir sugen på sommar och inväntar simsäsongen.

Tage Lönnroth, förman för friluftsområdena i Borgå berättar att de just nu hugger ner träd och ser över båtbryggorna. Några bryggor repareras och en ny brygga byggs i Lindvik i Jackarby. Men framför allt skall stränderna städas från kvistar och skräp. Sopkärl skall tömmas, utegrillarna skall gås igenom osv. Jag frågar Lönnroth hur mycket jobb de sätter ner på att få badstränderna i skick till sommaren:

- Jag har inte räknat timmarna men vi jobbar nog mycket för att bli klara med att ställa i ordning allt inför sommaren. Man tycker att man har god tid på sig, men mitt i allt är sommaren här.

Nya grillar

Nytt för i år är att Borgå stad satsar på en ny modell för uteplatsernas grillar. De nuvarande grillarna är gjorda av brunnsringar med eldfasta tegel murade på insidan för att bättre hålla. De nya grillarna är svetsade av metall.

- De nuvarande grillarna vill inte riktigt hålla för vandalism. De nya grillarna i metall kanske klarar sig bättre, säger Lönnroth. Om den nya modellen är bra, omtyckt och de inte söndras så kan vi tillverka fler till nästa säsong.

Både Borgå och Lovisa strävar efter att öppna simsäsongen då skolorna slutar.