Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paret Kaleva: Vi behandlades väl

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 18:44.
Atte och Leila Kaleva omedelbart efter hemkomsten till Finland
Bildtext Atte och Leila Kaleva omedelbart efter ankomsten till Finland.

Utrikesministeriet har hållit en presskonferens med anledning av frigivningen av Atte och Leila Kaleva.

Det finländska paret, som kidnappades tillsammans med en österrikisk man i Sanaa i Jemen i december i fjol, anlände till Finland i eftermiddags.

De av utrikesministeriets tjänstemän som haft en central roll i kidnappningsdramat, säger sig vara nöjda och glada efter att finländarna är tryggt hemma igen. Totalt har över 50 tjänstemän och poliser har under processens gång deltagit i arbetet för att frige finländarna.

Tjänstemännen tackade medierna för att de inte under något skede publicerat material som äventyrat de kidnappades säkerhet. De tackade också de anhöriga för att de hållit sig lugna under den tunga tiden.

Enligt UM kostade räddningsoperationen i sin helhet cirka en halv miljon euro.

De frigivna: Vi behandlades väl

De kidnappade själva hälsar att det är gott att vara tillbaka i Finland. De säger att de mår bra och att de har behandlats väl. Maten och drycken de fått får också godkänt av dem. De säger sig också ha fått medicin vid behov.

Nu säger de sig vilja tillbringa tid med sina anhöriga och vila ut.

De säger sig förstå att det jobbats hårt för deras frigivning, och att det finns ett stort intresse för dem. Enligt tjänstemännen kanske de två i sinom tid svarar på frågor om hur de upplevde den 140 dagar långa fångenskapen.

"Vi visste att detta skulle komma"

UM-tjänstemännen säger att de har förberett sig för att finländare kidnappas i något skede, och vidtagit förberedande åtgärder för dylika situationer.

Vad gäller det aktuella fallet säger UM att tjänstemännens uppgift i Jemen var att varje dag påminna om kidnappningen av finländska medborgare, och att finländarna är viktiga för Finland.

- I detta fall finns ingen hjälte, vi gjorde bara vårt jobb.

Det går att se hela presskonferensen på Arenan (på finska).