Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dimitar tände eld på sig själv i protest

Från 2013
Uppdaterad 10.05.2013 22:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Bulgarerna tvivlar på att söndagens val gör förändringar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dimitar Dimitrov är den enda som har överlevt i Bulgarien efter att ha tänt på sig själv i protest. Under massdemonstrationerna i februari svepte en våg av självmord över Bulgarien. Sammanlagt sju människor har dött efter att de tänt på sig själva.

Yle Nyheter träffar Dimitar Dimitrov långt ute på landsbygden i Silistra där han repar sig efter skadorna. Det var den 13 mars som han hällde bensin över sig framför presidentpalatset. Han tände eld på sig och tack vare att vakterna vid presidentpalatset reagerade snabbt överlevde han.

Han låg tre dagar i koma och hans ansikte var svårt bränt, vilket han visar ett fotografi på. Han vill ändå inte sprida den bilden, den är för smärtsam för honom att se.

Dimitar Dimitrov berättar att han länge har varit bitter på situationen i Bulgarien.
- Vanliga människor lever i osäkerhet varje dag. De vet inte om de har råd att köpa bröd åt sina barn. Samtidigt köper andra yachter och lever i lyx, säger Dimitar.

Han var övertygad om att han skulle dö. Han hade skrivit ett brev till sin fru där han förklarade varför han gör den desparata handlingen. När han vaknade till liv på sjukhuset var han överraskad.
- Jag tänker på alla dem som inte överlevde. Vi har haft så många självmord, genom själbränning och på andra sätt. Det är hemskt att de andra inte finns kvar hos oss, säger han.

Dimitar är smed till yrket och gör olika slags metalljobb.
- Bulgariska politiker påstår att jag gjorde det för att jag var utan pengar, men det stämmer inte. Jag hade jobb och äger två bostäder, säger han.

"Utländska ministrar enda sättet att få förändring till stånd"

Dimitar frågar mig vad han tror att skulle hända i Finland om sju människor tänder på sig själva i protest mot de sociala förhållandena och korruptionen. I Tunisien räckte det med att en man tog livet av sig genom självbränning för att det blev revolution, konstaterar han.
- Politikerna säger att de som gjorde självmord hade mentala problem, men det stämmer inte. Vi gjorde det för att det är omöjligt att leva i det här landet.

Som exempel ger han att pensionen kan vara 70 euro per månad, men el och vatten kostar samma som i Finland. Går det att överleva på 70 euro i månaden i Finland, frågar han.

Dimitar är pessimist gällande söndagens parlamentsval. Han tror inte att någonting förändras eftersom alla partierna som är uppställda har styrt landet de senaste 20 åren.
- Det enda sättet att få till stånd riktig förändring i Bulgarien är att bilda en regering med utländska ministrar. Till exempel en finansminister från Tyskland och en socialminister från Finland, säger han.

När Yle nyheter lämnar Dimitar vill han säga ännu en sista sak.
- Du ska veta att jag är otroligt lycklig att vara vid liv.

Läs också:
Bulgariens Watergate avslöjar korruptionen