Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Cybergenerationen?

Från 2013
Jessica Lepistö

Förhållandena för dagens barn är annorlunda än för de äldre generationerna. Skillnaderna syns även mellan min generation och dagens generation och det är främst när det gäller tekniken som klyftorna mellan generationerna blir märkbara.

Jag var ett ytterst spralligt barn när jag var liten. Jag älskade att umgås med andra och jag spenderade största delen av dagarna utomhus. Jag hade dessutom turen att växa upp ute på landet så jag hade en ganska stor lekplats till mitt förfogande. Jag hade inte ens rört vid en dator innan jag fyllt sju år och min allra första telefon fick jag så sent som vid elva års ålder. Sedan dess har dock mycket förändrats och allt eftersom ny teknik har tillkommit så har även mitt levnadssätt förändrats.

Dagens samhälle har utvecklats mycket under de senaste åren. Nya normer och tillvägagångssätt har tillkommit och samtidigt har teknologin fått allt större betydelse. De finländska barnens hälsa och livsstil är också något som har förändrats avsevärt, men inte endast till det positiva. Många nya undersökningar har till exempel konstaterat att allt fler ungdomar och barn lider av övervikt och stress. Det har dessvärre också blivit allt vanligare med social isolering och ökad depression.

Så som jag ser det så är det tekniken som utgör den mest markanta skillnaden mellan de olika generationerna. Vart än vi vänder oss idag omges vi av nymodigheter såsom smarttelefoner och pekplattor, och det som är det mest ledsamma i det hela är att även yngre barn har blivit allt för involverade i det hela. Att tonåringar använder sig av teknik är ju ingen nyhet, men det som oroar de flesta är nog det faktum att även småbarn har fått upp ögonen för detta. Tyvärr så väljer allt fler småttingar att hellre tillbringa sina dagar inomhus vid datorn och det blir allt mer sällan som man ser barn umgås med varandra utomhus.

Många forskare menar att det är just nymodigheterna och tekniken som ligger bakom de lite större samhällsproblemen. Eftersom att allt fler unga har slutat röra på sig så har övervikt blivit allt vanligare i den moderna världen, till och med bland dagisbarn. En del vetenskapsmän anser också att datoranvändningen har lett till ökad isolering och fler våldsdåd bland unga.

Att dagens barn anses höra till ”den förlorade generationen” håller jag inte riktigt med om. Bara för att vi hade en lite mer annorlunda uppväxt betyder det inte nödvändigtvis att vi hade en dålig barndom. Som jag skrev tidigare så tillbringade jag själv mycket tid utomhus under min barndom och det var först i tonåren som jag började använda teknik dagligen. Jag vet dock inte riktigt hur de yngre barnen har det, men efter vad jag har sett så har de inte lyckats undgå problemet lika bra, och detta kan bli ett ganska stort problem i framtiden. Jag håller däremot med om att dagens barn inte borde tillbringa så mycket tid vid datorn, speciellt inte de yngre. Barndomen är ju trots allt en tid att njuta av.

Jessica Lepistö
Vasa övningsskolas gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på svenska.yle.fi/skola